БНБ ще държи сметка и за прехвърлените кредитни портфейли

Обмисля се промяна в наредбата за централния регистър

Българската народна банка обмисля да направи промяна в Наредба №22 за централния кредитен регистър, с който да задължи банките да изпращат информация за всички продадени от тях кредити на свързни или не с тях финансови институции. Както е известно, последните два месеца банките отново са започнали да прехвърлят част от кредитните си портфейли зад граница. Подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Емилия Миланова наскоро обяви, че ако този процес продължи да се развива в големи мащаби, "централната банка няма да го насърчава". Само преди дни от Прокредитбанк обявиха, че са продали 47.8 млн. евро от своя портфейл, пълен с микрозаеми. Плановете на институцията предвиждат този обем да достигне 100 млн. евро в рамките на година. Подобни операции обаче с право не са по-вкуса на централните банкери. Поради тази причина БНБ ще държи сметка и за продадените портфейли и ще иска те да бъдат заведени в регистъра, когато продаващите банки имат ангажимента по управлението на тези портфейли и тяхното информационно обслужване.


Най-общо причина за прехвърлянето на портфейлите е заобикалянето на кредитните ограничения. Какъв е прилаганият принцип? След като банката Х отпусне кредити над тавана, определен й от БНБ, тя трябва да плаща допълнителни минимални задължителни резерви, или това е придобилата популярност като такса свръхкредитиране. През миналата година общо 11 институции платиха близо 1.3 млрд. лв. като глоби. Тези пари стоят в касите на БНБ, без да носят доход за банките, от което последните губят. За да не продължи да плаща тази такса, банката Х решава да "изпрати" примерно 200 млн. лв. от портфейла си зад граница и така сумата на отпуснатите от нея заеми намалява със същата сума. За да запълни вакуума, тя отпуска нови кредити пак за 200 млн. лв., за които обаче вече не плаща допълнителни резерви.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK