"Елбит" ще заобиколи Русия за ремонта на хеликоптерите

Първият ремонтиран Ми-24 ще бъде готов до септември

© АСЕН ТОНЕВ

Първият ремонтиран Ми-24 ще бъде готов до септемвриИзраелската компания "Елбит системс" даде в четвъртък да се разбере, че не е притеснена от категоричния отказ на Русия да участва и сертифицира ремонта на хеликоптерите Ми-24 и Ми-17, който се извършва от компанията. Позицията на руската страна стана ясна на завършилата в сряда десета българско-руска междуправителствена комисия в Москва. Във военния завод "Летец" край София, където се ремонтират хеликоптерите, вицепрезидентът на "Елбит" Менахем Баргев разкри, че предвиждат българска структура да даде сертификат на ремонтираните и модернизирани машини. Без него хеликоптерите няма да имат право да летят.


По неофициална информация става дума за създадената през миналото лято Инспекция по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства. Тя се ръководи от Христо Христов, който беше съветник по авиационните въпроси в кабинета на предишния министър Николай Свинаров. Според правилника на инспекцията тя е единствената структура, която има право да преценява дали военните самолети и хеликоптери са годни да летят и дали са безопасни. Преценката се основава на международните стандарти. Точно международните стандарти бяха използвани от инспекцията в края на миналата година, за да бъде удължен летателният ресурс на МиГ-29 с три месеца, без да се чака мнението на руската компания производител.


Военното министерство подписа договора с "Елбит" в началото на декември 2005 г. Той е на стойност 53 млн. евро и предвижда ремонта и модернизацията по стандартите на НАТО на 12 броя Ми-24 и 6 Ми-17. По думите на Баргев първият ремонтиран хеликоптер ще е готов през септември. В момента в завод "Летец" работят върху три Ми-24 и два Ми-17. От компанията са построили в завода две лаборатории, които след края на тригодишния проект ще останат за предприятието. Бергев съобщи още, че ремонтът на двигателите на хеликоптерите ще стане в заводи, които са сертифицирани от производителя за ремонт. Той обаче отказа да каже имената на заводите и в кои страни. По повод започналата процедура за приватизация на дружеството "Терем", част от което е заводът, Менахем Баргев заяви, че компанията има интерес към него, но ако се продава отделно.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK