Приходите от плажни концесии се увеличили със 17% за година

Приходите от концесионни договори на морски плажове са нараснали със 17 на сто през 2005 г. спрямо предходната, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Събраните средства по 61 контракта възлизат на 5.6 млн. лв., което е преизпълнение на плана с над 20%, отчитат от ведомството на министър Асен Гагаузов. Допълнително са преведени още 1.3 млн. лв. от платени лихви и неустойки заради забавени плащания. За несъбраните вземания са заведени 13 дела, които са на различен етап от съдебното производство. Издадени са 5 изпълнителни листа за събиране на дължимите към държавата суми от концесионни възнаграждения и начислени лихви. По един концесионен договор за плажа в "Албена" има неизпълнени финансови задължения за 2002-2004 г., като министерството води дело за плащането им. С частично неизпълнение за миналата година са концесионните договори за плажовете "Златни пясъци" (117 385 лв.) и "Царево-централен" (8959 лв.). Условно морските плажове, предоставени на концесия, могат да бъдат разделени на проблемни и изрядни. Върху проблемните има незаконно построени обекти и неправомерно върнати държавни земи. Такива са "Моби Дик", "Созопол-Харманите", "Ахтопол-север", "Слънчев бряг-централен", "Китен-Атлиман", където има възстановени земеделски земи на собственици, включително върху имоти изключителна държавна собственост.


В много добро състояние са плажовете с концесионери по право, стопанисвани от "Албена" АД, "Елените" АД, "Златни пясъци" АД, "Ривиера" АД, "Слънчев ден" АД, три от морските плажове на "Св. св. Константин и Елена" АД. Някои морски ивици, предоставени на концесия чрез конкурс след 1999 г., също са в много добро състояние като "Обзор - централен", "Слънчев бряг-централен", "Слънчев бряг-юг", "Равда-НДК", "Поморие-изток", "Сарафово", "Созопол-Харманите", "Приморско-север" и др.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK