Сателитите за корабите ще се финансират от бюджета

Оферти за системата се набират до 8 август

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) обяви открита процедура за изграждането на сателитната система за наблюдение на риболовните кораби, сочи обявление за обществената поръчка, която включва доставка на оборудването, изграждане, обучение на специалистите и пускане в експлоатация на системата.


Поръчката се базира на нормативното изискване корабите с дължина над 15 метра задължително да монтират сателитни системи за наблюдение. То не важи за риболовните съдове, които ловуват във вътрешните морски води и обслужват съоръжения за аквакултури. Наблюдението върху тях ще бъде осъществявано чрез други механизми.


Според приетата през ноември наредба системата за наблюдение и контрол се състои от бордово оборудване за сателитно проследяване и център за наблюдение на риболовни кораби. Целта й е да се следят плавателните съдове в международни води, което е важно условие за контрола върху стопанския риболов. Мониторингът върху българските кораби ще бъде денонощен и ще се знае местоположението им във всяка точка на планетата. Оборудването трябва да се поддържа непрекъснато в изправност. Центърът ще следи движението на чуждестранните риболовни кораби в българската зона на Черно море плюс изключителната икономическа зона.
Изграждането на сателитната система за наблюдение беше посочено като приоритет и в последния доклад на Европейската комисия. Тя трябва да заработи до края на 2006 г.


Средствата за създаването на системата, които са около 600 хил. лв., ще бъдат отпуснати от бюджета на земеделското министерство за сметка на други проекти, които ще бъдат отложени за следващата година. Изработването на системата трябваше да бъде финансирано по програма ФАР, но технически пропуски забавиха изпълнението на проекта. Наскоро министерството е взело решение да го финансира със собствени средства, обясни за "Дневник" министърът на земеделието Нихат Кабил. Българската страна ще предложи на Делегацията на Европейската комисия в България средствата по ФАР да бъдат пренасочени за други дейности.


Компаниите, желаещи да участват в процедурата за доставката на оборудването и изграждането на сателитната програма, могат да подават офертите си до 8 август, като преди това платят гаранция за участие от 1000 лв. и закупят документация за участие. Това може да стане до 28 юли срещу сумата от 300 лв. ИАРА ще отвори всички подадени оферти на 10 август, като избраният изпълнител ще има 60 дни да изпълни договора си с агенцията от неговото от възлагане.Доставката включва:


Сървър за мониторинг и контрол - 2 бр.


Работна станция за мониторинг и контрол - 1 бр.


Терминал за мониторинг и контрол - 4 бр.


Оборудване за риболовни кораби, плаващи в открито море (сателитна комуникация) - 27 бр.


Оборудване за рибарски лодки и други мобилни обекти - (GPRS комуникация) - 30 бр.


Плазмен TV монитор - 1бр.


Цифров проектор - 1 бр.


Цифрови карти - 1 комплект.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK