Западни компании предлагат проекти за унищожаване на оръжие

Западни компании са предложили на военното министерство редица проекти за изграждане на завод за унищожаване на излишно въоръжение и боеприпаси. Заради големия интерес и постоянно увеличаващите се боеприпаси, които вече са близо 100 хил. тона, армията обмисля да изтегли проекта за изграждане на завод за утилизация. Това съобщиха в сряда пред "Дневник" източници от Министерството на отбраната. Сред заявилите интерес компании са американската "Дженеръл дайнамикс" (General Dynamics) и германската "Даймлер Крайслер". Информацията беше потвърдена в сряда от вицепрезидента на американския гигант Уилям Смидер. Според военни германската оферта включвала и предложение срещу унищожените боеприпаси армията да получава автомобили "Мерцедес".


Проектът за изграждане на завод за утилизация се очертава да бъде един от записаните в плана за модернизация, който ще донесе и значителна печалба. Прогнозните приходи само от ликвидирането на българските излишни запаси са близо 30 млн. евро. През март 2004 г. правителството одобри и внесе в парламента проект за изграждането на център за утилизация. С построяването му военното министерство планира да го превърне в регионален център, който да поема поръчки от всички балкански страни. Проектът обаче така и не беше гласуван, тъй като не влезе в дневния ред на депутатите. Мотивите за внасянето на проекта бяха, че е нужна нова и модерна инсталация за унищожение на боеприпаси и оръжия. Становището на военните е, че има пропуски в инсталациите на деветте български компании, които извършват такива услуги.


Предложението на военното министерство е новият център да бъде изграден на мястото на военния завод в Костенец, който е част от холдинга "Терем". Финансовият анализ показал, че за построяването ще са нужни две години и 9.85 млн. евро. Допълнително ще бъдат необходими 6.8 млн. евро за разходи по съхранението на боеприпасите. Цената за унищожаването на всички боеприпаси, предвидени от програмата, възлиза на 47.3 млн. евро, като унищожаването на излишните боеприпаси за малки оръжия и леки въоръжения ще струва над 6.3 млн. евро. Тази сума също включва печалба от 4.73 млн. евро. Предвидената печалба от продажбата на 62 510 тона от рециклирани материали е 16.52 млн. евро.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Bulgarian citizens
    *****

    Local Bulgarian residents had put up a request for know-how and technology for recycling corrupt and powerful politicians and businessmen.

    The bid is open for all countries in the world. Russia's offer for narrowing the selection to counntries between the 28th and 177th meridian had been rejected after long, careful and often painful consideration.

    Candidates must be ready and willing to showcase the proposed technology and solutions over selected Bulgarian politicians, among which, in random order, are Mr. kalfin, Mr. filchev, Mr. parvanov, mr. koburgotski and other politicians well known for their crying need for recycling and inability to do so by themselves.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK