"Пфайзер" ще продаде бизнеса си с потребителски продукти

Фармацевтичната компания "Пфайзер" (Pfizer) обяви, че е готова да продаде отдела си за лекарства без рецепта на "Джонсън и Джонсън" (Johnson&Johnson), предаде Ройтерс. Предложената цена към момента е 16.6 млрд. долара.


Прибавянето на свободно продаваните лекарства на "Пфайзер" ще разшири още повече известната серия потребителски козметични и медицински продукти на "Джонсън и Джонсън".


Продажбата би донесла на "Пфайзер" нетна печалба от 13.5 млрд. долара след облагане с данъци. Средствата ще се инвестират за създаването на нови продукти, както и за увеличаване на дивидентите. Създаването на нови патентовани медикаменти е изключително важно за фармацевтичния гигант, тъй като през следващите две години се очаква да бъдат разрешени генерични варианти на две от най-продаваните си лекарства.
"Пфайзер" обяви, че след продажбата ще изкупи обратно свои акции на стойност до 17 млрд. долара. По предварителни планове инвестицията в обратно изкупуване до края на годината трябва да достигне 7 млрд. долара, а през 2007 г.- 10 млрд. долара.


"Пфайзер" предложи за продажба отдела си за свободно продавани лекарства още през февруари.


На базата на годишните продажби анализаторите от "Джей Пи Морган" оцениха потребителския отдел на "Пфайзер" на 8 до 10 млрд. долара. Лондонската фармацевтична компания "Глаксо" беше готова да плати 14 до 16 млрд. долара в началото на месеца. Вероятно "Пфайзер" е преговаряла и с "Байер" и "Уайът", коментират експерти от сектора. "Джонсън и Джонсън" обаче има значително предимство, тъй като разполага с 16.8 млрд. долара в кешови активи. Компанията се стреми към голямо стратегическо изкупуване откакто загуби битката за производителя на медицинска техника "Гуидант" (Guidant).

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK