"Щрабаг" може да получи отстъпка за летище "София"

Преговорите за извънсъдебно споразумение с държавата продължават

Транспортното министерство е заявило готовност да започне частично приемане на новия терминал на летище София, който се изгражда от австрийската компания "Щрабаг", съобщи източник, близък до спора между двете страни. Българската страна е приела искането срещу ангажимента на строителя за довършването му и отстраняване на дефектите, допуснати в хода на изграждането на сградата. Частичното приемане на терминала е предвидено като възможност в договора за строителството.


Според неофициална информация от летището в момента на терминала не се работи активно. Преговорите с изпълнителя на проекта се очаква да бъдат подновени през тази седмица, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. Те се водят, за да се достигне до извънсъдебно споразумение и избягване на решаването на спора в Международния арбитражен съд в Париж. Мутафчиев изрази надежда, че терминалът ще е готов до началото на септември. Сградата трябваше да бъде завършена през август миналата година, което не се случи, а "Щрабаг" поиска нова отсрочка и увеличение на цената на строителството заради поскъпването на желязото. Досега цената беше увеличена с 4.68 млн. евро.


При проверка на пътеките за рулиране се появиха дефекти на асфалта, а през пролетта падна таванът на терминала. Транспортното министерство се е ангажирало "Щрабаг" да получи от 13-те институции разрешенията за по-бързото приемане на обекта. Ако в хода на преговорите през тази седмица обаче не се постигне споразумение и австрийската страна не оттегли част от исканията си, вероятно ще се стигне до арбитражния съд, прогнозираха експерти от транспортното министерство.


Вече започна строителството на пътя към новия терминал. През септември ръководството на летището прогнозира, че самолетите ще могат да кацат на новата писта, която трябваше да е готова през февруари тази година. Изпълнител на пистата е кувейтският консорциум MAС/АДМАС. Стойността на проекта за разширение на летището е 210 млн. евро.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK