Фонд за 100 млн. долара ще влага и в България

Шведското инвестиционно дружество "Ийст кепитал" (East Capital) ще основе фонд за рисков капитал от затворен тип, който ще изкупува дялове от дружества в България, Румъния и страните от бивша Югославия. Това съобщи агенция SeeNews в края на миналата седмица, като се позова на изказване на Якоб Грапенгийсер, който е един от мениджърите в компанията. Фондът ще се казва "Ийст кепитал беринг болкан" (East Capital Bering Balkan) и ще започне да набира средства от 31 юли. Намеренията на ръководството са да бъдат събрани 100 млн. долара, става ясно от информацията на SeeNews.


Фондът ще участва с дялово финансиране в проекти, които включват както частни, така и публични компании, заявява Якоб Грапенгийсер пред агенцията. По думите му инвеститорите са привлечени от възможностите за печалби в България и Румъния предвид предстоящото им еврочленство. Страните от региона предлагат голям потенциал за доходност от инвестиции при риск, който е сравним с този на страните от ЕС, смята Якоб Грапенгийсер.


"Ийст кепитал" е специализиран в изкупувания на дялове и акции от компании в Източна Европа и управлява активи за близо 3 млрд. евро. Клиенти на компанията са над 250 хил. инвеститори, в това число - преки, портфейлни и институционални. За "Ийст кепитал" работят около 100 финансисти, които предлагат пълна гама от услуги - управление на активи и проучване на пазара, корпоративни финанси, търговия с акции и инвестиции в непублични компании. Централата на "Ийст кепитал" е базирана в Стокхолм, като дружеството разполага с офиси в Москва, Талин, Париж и Хонконг.


Все повече компании в България започват да се интересуват от фондове за дялови инвестиции като алтернатива за привличане на капитал. Това констатираха наскоро участници във форума "Дялово инвестиране в България", организиран от вестник "Капитал" в партньорство с "Глобал файненс". В момента в България оперират няколко фонда за дялово инвестиране, като всички са с чуждо участие. В края на април беше създадена и първата българска компания в този бранш - "Адванс екуити холдинг", в която учредители са "Карол стандарт" с 51% от капитала и с 49% "Адванс инвест". Инвестициите на фонда ще бъдат насочени основно към покупка на дялове от непублични компании, които имат добри перспективи за развитие. По-активните чужди фондове у нас са "Глобал файненс", "Икуест", "СЕАФ транс болкан фонд България". Сред компаниите, които са привлекли дялово финансиране, са верига магазини "Фамилия", "Онда кофи брейк", "Роял патейтос", "Джимис" и др.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK