Българска компания може да купи "Дунавска коприна"

Мажоритарният собственик на русенската текстилна фабрика "Дунавска коприна" - германската компания "Мюлер и синове", преговаря за продажба на дела си на български инвеститор. Това научи "Дневник" от преизбрания на проведеното общо събрание в понеделник председател на борда на директорите на дружеството Милка Димитрова. Тя не съобщи името на потенциалния собственик, но допълни, че се очаква сделката за продажбата на мажоритарния пакет акции в русенското предприятие да бъде финализирана до два месеца. "Мюлер и синове" държи 68% от акциите на "Дунавска коприна". На общото събрание за член на борда на директорите беше избран посоченият от министерството на икономиката Красимир Казаков. След вписване в регистрите на новия борд предстои среща с мажоритарния собственик на дружеството, каза още Милка Димитрова. Тя уточни, че "Мюлер и синове" е било представяно на общото събрание на акционерите от пълномощника си Добрин Иванов.


"Дунавска коприна" АД е едно от най-старите текстилни предприятия в страната. Дружеството беше в сериозна финансова криза и преди няколко години беше затворило, а през 2002 г. беше обявено в несъстоятелност. Работата на тъкачницата беше възстановена и през август 2003 г. тя за пръв път след финансовите затруднения завърши на печалба. Фирмата вече напълно е натоварила производствените си мощности. Оздравителната програма на дружеството предвижда до 2008 г. увеличение на нетния паричен поток до 1.6 млн. лв. В предприятието работят в момента над 150 души. Общо на територията на фирмата броят на заетите е 500 души, като в тази цифра са включени и работниците в конфекционните фирми, сателити на текстилното дружество.


"Дунавска коприна" е сред инициаторите за реализацията на клъстър "Българска коприна", чиято цел е обединението на малки и средни производства, чрез което да се затвори цикълът от производството на суровината до готовия продукт.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK