"Уникредит Ню Юръп рисърч нетуърк": Заемите за граждани и малки фирми са факторът на растеж

Консолидацията на международно ниво ще преначертава банковата карта и у нас

Средно с 31% всяка година ще нарастват заемите за домакинства и малки фирми в следващите три години в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Именно те ще останат основен двигател на банковия растеж в региона. Най-много ще напредне Русия, където прогнозите са секторът да расте с 56% на година, което е почти два пъти повече от средния ръст на пазара. Това показва най-новото изследване на "Уникредит Ню Юръп рисърч нетуърк" (UniCredit New Europe Research Network) - направлението на "Уникредит" за изследвания на нова Европа, което включва всички изследователски дирекции на групата в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). В България групата е собственик на най-голямата банкова група, включваща Булбанк, "Биохим" и "Хеброс", а в региона държи първото място по размер на управляваните активи. "Очакваме бизнесът с кредитирането на граждани, домакинства и малки фирми да се утрои през следващите три години", каза главният икономист на "Уникредит" за региона Дебора Револтела. След Русия се нареждат Сърбия и Турция, където се очаква тези заеми да се увеличават с над 30% годишно. Заемите за граждани, домакинства и малки фирми в България се очаква да нарастват с много по-умерени темпове от около 21% средно на година за периода до 2008 г. Представените сравнителни данни показват, че нивото на кредитите у нас към края на 2005 г. достига 43% от БВП и е над средното за региона - 33%. Преди нас са само Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Латвия и Естония, при които този показател е около 50-55 на сто. Въпреки това всички страни от ЦИЕ изостават в това отношение, тъй като


в еврозоната кредитите представляват 115% от БВП


сочат данните на "Уникредит". Според прогнози на банката у нас в следващите три години заемите ще се равняват на половината от вътрешния продукт на страната ни. "Като цяло очакваме в целия регион ръстът на кредитирането да продължи, като основните фактори за това са комбинация от силния икономически растеж и от преодоляването на разликите в степента на банковото посредничество. Добрите макроикономически перспективи и силното инвестиционно търсене ще продължат да подкрепят растежа на корпоративните кредити. Около 13% средногодишно ще се увеличава финансирането за фирми в България за периода 2005 - 2008 г., предвижда "Уникредит".
Един от основните източници на ресурс за кредитиране на банките са депозитите. Банката очаква добрите перспективи за печалби в корпоративния сектор да поддържат ръста на депозитите в региона. Значителна роля в увеличаването им ще играе и ръстът на депозитите на граждани и домакинства в страни като Русия, Румъния, България, Сърбия, Босна и Турция. У нас прогнозите на "Уникредит" предвиждат повишение от над 16% средногодишно за 2005 - 2008 г. Институцията предвижда у нас годишно до 2008 г.


корпоративните депозити да растат с 14%


Дори и в момента обаче ние изпреварваме региона по депозити, отнесени като процент към БВП. В България към края на 2005 г. те представляват 49% от БВП при средно 38 на сто за ЦИЕ. Пред нас по този показател са само Словакия, Словения, Чехия, Хърватия и Турция, където показателят варира между 50 и 63 на сто. В еврозоната средно депозитите заемат 93% от БВП. Според "Уникредит" възможностите за придобиване на големи местни банки са ограничени, тъй като приватизацията в банковия сектор в региона на ЦИЕ може да се смята за приключила.


Чуждестранните инвеститори пренасочват вниманието си


към Русия, Турция и в средносрочен план към Украйна, където процесите на навлизане на чуждестранни капитали и консолидация все още са в начален етап. Международните банки имат 19% пазарен дял в Турция, а в Русия е дори по-нисък - в момента само 9%.


Най-висока концентрация на международни банки има в новите страни - членки на ЕС, като Естония, където 99% от общите активи на банковия сектор в страната се контролират от международни институции, и Словакия с 98% на сто. В Хърватия, която е страна - кандидат за членство, този показател е 91%. У нас 76% от активите в банковия сектор се държат от чуждестранни институции.


"Любопитно е да се отбележи, че сред седемте най-големи групи в региона само три са сред най-големите 20 по пазарна капитализация в Европа. Това потвърждава още веднъж тезата, че консолидацията на международно ниво може да доведе до задълбочаване на промените в структурата на националните банкови сектори в региона", казва Дебора Револтела. Четири от седемте най-големи международни групи в региона притежават мажоритарни дялове в български банки. Това са "Уникредит", "Райфайзен", "Сосиете женерал" и ОТП. Инвестиции у нас все още нямат "Ерсте", КВС, "Интеса". Всички те обаче на някакъв етап са проявявали силен интерес към банковия ни пазар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK