Печалбата на "Дънди прешъс" в Челопеч надхвърли 38 млн. долара

Канадската компания проучва алтернативи на България за бъдещите си инвестиции

Дейността в рудника в Челопеч е с основен принос за добрите финансови резултати на канадската минна компания "Дънди прешъс метълс" през първата половина на годината. Това показват данните от отчета на дружеството за първите 6 месеца на 2006 г. "Дънди" реализира 38.7 млн. долара брутна печалба от продажбите на близо 30 хил. тона златно-меден концентрат от мината за периода. През 2005 г. предприятието отчете положителен финансов резултат за първи път, откакто управлението му беше поето от фирмата концесионер. Нетната печалба на канадската фирма за полугодието нараства до 38 млн. долара при загуба от 5.3 млн. долара за същия период на миналата година, а брутният доход от инвестициите се равнява на 26 млн. долара, става ясно още от отчета. Добрите резултати на компанията се дължат най-вече на високите цени на металите, заявяват в прессъобщение до медиите от ръководството. По думите на президента на компанията Джонатан Гудман компанията е в блестящо финансово състояние, което ще позволи разгръщането на по-нататъшните й проекти.


"Дънди прешъс" в момента е пред дилема къде да изгради производствена инсталация за добив на метали, след като проектът за построяването на подобна фабрика в Челопеч остава блокиран от българското Министерство на околната среда и водите повече от три месеца. Според Джонатан Гудман протакането е достигнало критична точка, което ще принуди ръководството да вземе решение в най-скоро време как да реализира идеята си.


Преди няколко седмици от "Дънди" обявиха, че проучват възможности инсталацията за добив на метали да бъде изградена в съседни на България страни или Западна Европа. В момента канадската фирма добива руди още в Сърбия и Канада. Инсталацията за метали е необходима заради високото съдържание на арсен в рудата, добивана в Челопеч, което затруднява продажбата й на международните пазари. Дейността в мината може да бъде забавена или временно преустановена в началото на 2008 г., ако фабриката не бъде построена дотогава, предупредиха от канадската компания.


Върховният административен съд (ВАС) отложи за октомври разглеждането на жалбата на канадската фирма срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за забавянето на проекта за Челопеч. На 10 юли пък ВАС прекрати процедурата по жалбата на дружеството по повод блокирането на проекта за добив на злато в находището Ада тепе в Крумовград, като я обяви за недопустима. В отговор канадската компания предупреди, че ще си потърси правата в Международния съд във Вашингтон, ако съдът потвърди решението си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK