Два стъкларски завода останаха без купувач

Няма подадени оферти за купуване на основните цехове на стъкларски завод "Кристал" - Перник, каза Детелина Йорданова, публичен изпълнител в Агенцията за държавни вземания (АДВ), цитирана от БТА. За продажба на търга, който трябваше да се състои в сряда, бяха обявени цех "Плоско стъкло" с обявена първоначална цена 1.214 млн. лв., цех "Цветно стъкло" за 250 хил. лв. и цех "Материален" за 219 хил. лв. От АДВ заявиха, че e имало голям интерес от предприемачи от цялата страна, но до търг така и не се е стигнало. Основната причина според индустриалци са завишените стартови цени. Те се дължат на високите данъчни оценки. Високите цени са отблъснали купувачите въпреки атрактивността на местната инфраструктура. Това трябваше да бъде първият търг за продажба на основните цехове на завода. До два месеца ще бъде обявена нова дата при 80% от първоначалната тръжна цена.


Аналогична е ситуацията и със затворения преди пет години стъкларски завод "Диамант" - Разград. Нито един кандидат не се е явил на търга в началото на седмицата за земята, сградите и оборудването на оценената за 10.3 млн. лв. фабрика. Най-късно другия месец ще бъде организиран втори търг, като цената този път ще бъде с 20% по-ниска, заяви Боян Минев, синдик на "Диамант". Миналия месец, когато беше обявен търгът, Минев заяви, че има интерес към отделни цехове, но няма нито един кандидат-купувач за целия завод. Ако и вторият търг се провали, следващата стъпка ще е да започнат директни преговори с потенциалните купувачи. Българските закони не позволяват последващо намаляване на цената, което според Минев може да провали продажбата. След втория търг ще почакаме известно време и ако отново не се намерят кандидати, ще се опитаме да извадим съдебно решение за частична разпродажба на съоръженията, добави Минев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK