Три фирми си разпределят износа на хайвер от моруна

Трите компании, специализирани в добива на хайвер от есетрови риби, си делят поравно квотата за износ на яйца от моруна, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. В понеделник комисията разпредели разрешените 1000 кг хайвер от дунавска моруна, които страната може да преработи и изнесе през 2006 г. Разрешения получиха видинската компания "Белуга", "Парпен Чобанов" от пловдивското село Болярци и "Максим - Георги Керанов" от видинското Ново село.


Предприятията имат сходни програми за зарибяване на Дунав с есетрови риби, а това е важно условие при разпределението на експортните квоти, обясниха експерти. Те са длъжни всяка година да пуснат определен брой малки есетри или моруни, за да се гарантира запазването на естествената среда. Самото зарибяване се извършва от април до октомври.


Това е последната година, в която българските компании вероятно ще търгуват с хайвер от есетри, тъй като по решение на международния съюз за търговия със застрашени видове CITES от 2007 г. някои страни наложиха вето върху търговията с есетров хайвер. Румъния го направи през февруари, очаква се България вземе решението през септември. Тези квоти не се отнасят за есетрови риби, изкуствено отглеждани в стопанства. Забраната за търговия е контрамярка срещу застрашителното намаление на популацията на тези видове в световен мащаб. За десет години есетровите риби са намалели от 200 хил. на 60 хиляди.
Международната конвенция САЙТЕС, която определя правилата за търговия с продукти от изчезващи видове, наложи квоти, намаляващи с всяка година. През 2002 г. България е имала право да изнесе 2500 кг годишно, две години по-късно количествата падат до 1700 т, докато миналогодишната квота вече е 1460 т. Въпреки това българските предприятия почти не покриват тези квоти. По данни на агенция "Митници" през 2003 г. зад граница са изтъргувани 1300 т хайвер, през 2004 г. - 1353 т, а през миналата - едва 763 тона. За 4-те месеца на т.г. е отчетен минимален износ от 53 т хайвер.


Забраната за износ на хайвер ще засегне частично българските предприятия, показа проверка на "Дневник". Някои от мениджърите са инвестирали в нови рибовъдни стопанства, но този бизнес е специфичен и възвращаемостта на средствата продължава с години. Руската есетра например достига зрялост едва след 8-ата година, а моруната започва да хвърля хайвера си след 15-ата година. "Белуга" е сред компаниите, инвестирала значителни средства в развъждането на есетрови видове, съобщи председателят на директорския борд Симо Симеонов. Докато започне износът на хайвер, получен в изкуствена среда, предприятието ще разчита на производството на деликатесни филета.


Собственикът на новоселското предприятие "Максим" Георги Керанов няма алтернатива за бизнеса, ако се наложи вето върху износа. "Досега съм инвестирал само в цеха за преработката на хайвер и нямам развъдник. Вероятно ще инвестирам в лозарство", обясни още Керанов.Къде изнасяме хайвер


Румъния


Германия


Холандия


Сърбия и Черна гора


САЩ

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на anonimen
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK