"Дарко" подготвя оздравителен план

Съдът обяви компанията в неплатежоспособност заради дълг от 100 хил. лв.

"Дарко" дели първото място на пазарна сладолед с основния си конкурент "Делта"

© Красимир Юскеселиев

"Дарко" дели първото място на пазарна сладолед с основния си конкурент "Делта"Българската компания за производството на сладолед "Дарко" АД беше обявена от Софийския градски съд в неплатежоспособност по искане на нейния доставчик "Лонга прима" за неизплатена сума от около 100 хил. лв. Това стана ясно във вторник след публикуване на решението на съда в последния брой на Държавен вестник. Дължимата сума е спорна, ние ще обжалваме решението на съда, а през това време продължаваме да работим и да изпълняваме поръчките си към всички наши партньори, заяви мениджърът на сладоледената компания Петър Цветков.


Според решението на съда предстои в "Дарко" да бъде назначен синдик, който да поеме финансовото управление на дружеството. В средата на септември ще има събрание на кредиторите на "Дарко", на което ще бъде предложен разработваният от няколко месеца оздравителен план за компанията.


Решението на съда е от 25 юли тази година. Чакахме да излезе публикацията в Държавен вестник, за да обжалваме решението, посочи Цветков. "Лонга прима" е единствена компания, към която имаме закъснели дългове и причината е, че според нас те са неоснователни, категоричен е Цветков.
"Лонга прима" е завела делото срещу "Дарко" тази година, а самият дълг е отпреди две години. Няколко пъти предоговаряхме дължимата сума и начина, по който да си получим парите, посочи единият от собствениците на "Лонга прима" - Сокол Соколов. Компанията внася и доставя на производителите различи видове растителни масла, прахообразни суровини за хранителната индустрия и др.


Въпреки съдебните дела и решението за несъстоятелност, което идва в разгара на активния сезон за пазара на сладолед, "Дарко" продължава да произвежда и да покрива задълженията си към всички други кредитори в срок. Основният кредитор на компанията е Сибанк, която финансира част от новите проекти на дружеството.


През миналата година най-голямата българска сладоледена компания започна преговори с австрийския фонд "Уинг екуити" да го привлече като стратегически инвеститор. Предварително се очакваше да има сделка в началото на тази година. Преговорите още не са спрели, но засега още няма решение за продажба. Не е казано, че задължително трябва да се продадем и това ще стане само при изгодни условия, обясниха от компанията.


През последните две години "Дарко" вложи над 8 млн. лв. в модернизиране на производството, въвеждането на нови производствени линии и покриването на хигиенните норми за всички предприятия в хранително-вкусовата промишленост. Компанията дели първото място по продажби с основния си конкурент - "Делта". Другите основни играчи на пазара са "Карил", "Изида" и още около 50 малки производителя на сладолед. В началото на лятото "Джимис" откри своята фабрика за сладолед в Костинброд и заяви амбициите си за увеличение на пазарния дял. По данни на компаниите пазарът на сладолед на година е около 80 млн. лв., или 10-12 хил. тона. Ръстът тази година е между 5 и 18 на сто в различните продуктови категории.


Мажоритарният акционер в "Дарко" АД е Петър Цветков, който има 60 на сто в дружеството. Останалите 40 на сто са на регистрираната в България "Кеърсбек България", която от своя страна е собственост на американското дружество "Смол ентерпрайз асистант фъндс" (Small Enterprise Assistant Fund - SEAF), показва справка във фирмения регистър ДАКСИ. Компанията работи от 1991 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK