"Болканс голд" набира $5 млн. от борсата в Австралия за българско злато

Компанията ще финансира проучвания като партньор на "Мартерн"

Австралийската компания "Болканс голд" (Balkans Gold), която е партньор на канадската "Юромакс рисорсис" в проучванията на златни находища в България, ще предложи акциите си на борсата в Австралия чрез първично публично предлагане (IPO), информира пресата в страната. Обемът на емисията ще е 25 млн. акции по 20 цента всяка, като подписката ще започне на 2 септември и ще приключи на 28 септември.


Целта на "Болканс голд" е да набере 5 млн. долара, с които да изкупи от "Юромакс рисорсис" правата за търсене на ценни метали в Огоста, Брезник и Ракитово, обясниха във вторник от "Мартерн", чрез която канадската компания оперира в страната. В трите находища се счита, че има потенциал за добив на повече от милион унции злато, показват анализите на "Мартерн". Споразумението за партньорството на "Болканс голд" и канадската фирма предвижда възможността австралийската компания да получи до 75% дялово участие в обекта, при положение че за периода на проучванията инвестира в проекта определена сума.


"Болканс голд" е регистрирана в австралийския град Пърт и е собственост на изпълняващия длъжността директор на "Мартерн" Джон Мензайъс, казаха още от филиала на "Юромакс рисорсис". Кооперирането й с "Юромакс рисорсис" следва практиката за привличане на партньори и поделяне на големите рискове от дейността по изследване на площи за редки метали, разясниха от фирмата. По подобие на "Болканс голд" канадската "Тек коминко" участва в проучването на находището в Трън чрез съвместно дружество с "Мартерн". Джойнт венчърът предвижда възможността "Тек коминко" да получи 70% дялово участие в обекта, при положение че за периода до 2010 г. инвестира в проекта 14.7 млн. канадски долара.


Наскоро "Мартерн" обяви ново, непроучвано досега находище на злато на 10 км от Трън в Югозападна България. Според ръководството на дружеството това е най-значимото откритие в страната за последните години, като на места геолозите на компанията са констатирали до 440 гр. на тон съдържание на ценния метал, което се приема в бранша като изключително значим резултат. Златото не е било открито нито от древните римляни и траки, нито по време на проучванията под ръководството на държавните институти в годините преди прехода, обяви по този повод Джон Мензайъс. Общата стойност на инвестициите, които "Мартерн" е готова да осигури с партньорите си, ако получи концесии за добив в обектите, които проучва, е 400 - 500 млн. долара, съобщи още той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK