"Дунав фрут" започна да строи ново предприятие

"Дунав фрут" стартира изграждането на предприятие за преработка на плодове и зеленчуци в село Стамболово, община Сливо поле. Проектът предвижда фабриката да заработи на 1 май следващата година. Това съобщи за "Дневник" управителят на фирмата Сезгин Дауд. Първата копка на бъдещата фабрика беше направена от областния управител на Русе Мария Димова в събота. Дауд съобщи още пред "Дневник", че инвестицията в новото предприятие е общо в размер на 3 млн. лв., като 2 млн. от тях са собствено вложение, а останалите средства са осигурени с финансиране по програма САПАРД.


В резултат на реализацията на проекта дружеството ще открие 60 нови работни места. Предприятието ще има капацитет за преработка на 5 300 т плодове и зеленчуци годишно и ще разполага със съвременно технологично оборудване - внос от Германия, Италия, Швеция и Холандия. Продукцията от бъдещата фабрика ще бъде изнасяна в страните от Европейския съюз, съобщи Сезгин Дауд. Управителят на "Дунав фрут" допълни, че вече има подготвени договори с европейски партньорски компании. Преработените в с. Стамболово плодове и зеленчуци ще бъдат експортирани и за руския пазар.


За нуждите на новото предприятие ще бъде използвана собствена продукция на "Дунав фрут". Компанията притежава най-голямата овощна градина в русенския регион. "На територия от около 1200 дка произвеждаме череши, вишни, кайсии, праскови и сливи, съобщи Дауд. Фирмата отглежда ягодоплодни на терен от 160 дка. За използване целогодишно на капацитета на фабриката в периода след 1 септември в предприятието ще се обработват и зеленчуци, допълни Дауд. За осигуряването им фирмата има сключени договори със зеленчукопроизводители.


През есента на 2004 г. беше създаден масив с площ от над 500 дка в Стамболово, където "Дунав фрут" отглежда единадесет вида праскови. Там се прилага капково напояване, като за целта се ползват италианска и турска техника. В овощното стопанство са ангажирани 60 души. Компанията е инвестирала в градините с обща площ 1200 дка над 1 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK