Собственикът на "Веселина" купи шведско радио

Медийният гигант "Ес Би Ес броудкастинг груп" (SBS Broadcasting group) засили позициите си на шведския радиопазар, след като придоби и последните 28% и вече държи 100% от втората по големина радиоверига в страната. Параметрите на сделката обаче са конфиденциални, съобщават шведските информационни агенции.


Подразделението на SBS, което отговаря за радиобизнеса на компанията, вече притежава две от най-големите местни радиовериги - "Микс мегапол" и "Дъ войс", с които достига до 3.3 млн. слушатели всяка седмица. Освен това в портфолиото на компанията влизат и по-малките - "Роккласикер", "Винил" и "Студио 107.5".


"Засилихме позициите си на разрастващия се шведски радиопазар, които ни гарантират дългосрочен успех", обясняват причината за активното изкупуване на радиостанции от SBS.
Освен в Швеция SBS притежава медии и в Норвегия, Финландия и Дания, като общо за скандинавските страни седмичната им аудитория е почти 7.5 млн. слушатели. Компанията държи 42% от рекламния пазар в Швеция, където привлича 37% от бюджетите за радиореклама. Във Финландия и Норвегия SBS е на второ място по този показател с пазарен дял съответно 28% и 23%.


SBS се утвърждава като една от най-агресивно инвестиращите компании и на българския медиен пазар. През май компанията стъпи в страната, като купи националната мрежа "Радио Витоша", както и "Радио Атлантик" в София и "Радио Ритмо" в Пловдив. През юни пък скандинавската група финализира и сделката по придобиването на "Радио Веселина" АД, собственик на едноименната радиомрежа, покриваща територията на 7 големи български града, включително София и Пловдив, и националния кабелен телевизионен канал.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK