"Ес Ти микроелектроникс" е мишена за изкупуване

Водещият европейски производител на микрочипове "Ес Ти микроелектроникс" (STMicroelectronics) може да бъде продаден, съобщи "Блумбърг", цитирайки борсови специалисти, които оценяват възможността за придобиване на дадена компания според надеждността на кредитните й позиции. От инвестиционната компания "Мерил Линч" казаха, че базираната в Женева компания може да получи оферта за изкупуване чрез заемен капитал. При подобни оферти част от дълговете на инвеститора, натрупани при придобиването, се прехвърлят на купената компания и поради това кредитната й надеждност е важна.


Спекулациите за покупката на "Ес Ти микроелектроникс" идват в момент, когато се случват две сделки за покупка на полупроводникови компании. През септември "Блекстоун кепитъл" се съгласи да купи за 17.6 млрд. долара тексаската "Фрийскейл семикондъктър" (Freescale Semiconductor). Инвестиционната група KKR пък се съгласи на сделката за отдела на "Филипс" за производство на чипове при цена от 8.3 млрд. евро.


Ако сделката за "Ес Ти микроелектроникс" успее, това ще е най-голямото досега изкупуване в сектора, каза анализаторът от "Стандард енд Пуърс" Оли Рухиайнен. Рейтингите на компаниите обаче ще пострадат от начина на финансиране на сделката. В момента "Ес Ти микроелектроникс" има рейтинг А3 от "Муудис" и А- от "Стандард енд Пуърс". Тези високи инвестиционни оценки са добро обяснение защо купувачите са насочени към дружеството, смята Стюарт Рейд от "Фич рейтингс". Производителят на чипове освен това има сравнително стабилни парични потоци през последните няколко години, има малки нетни задължения и е доминираща компания в индустрията, каза Рейд.
През изминалата седмица акциите на "Ес Ти микроелектроникс" са поскъпнали с 3 на сто до 13.34 евро, като така пазарната стойност на дружеството достига 12 млрд. евро.


-----


Словения ще продаде част от SIJ


Словенското правителство ще обяви търг за 55 на сто от акциите на металургичната компания SIJ, съобщи информационната агенция SeeNews. Поканата за тръжната процедура ще бъде публикувана днес. Потенциалните купувачи ще трябва да изготвят тригодишен план за развитие на дружеството. Правителството иска да запази дял от 25 процента в SIJ.
"Бенетон" ще открие производства в Китай


Италианският холдинг "Бенетон" иска да увеличи продажбите си с 8 на сто годишно през следващите няколко години, предаде "Блумбърг". Дружеството смята да открие фабрики и общо 250 магазина за дрехи в Китай. Италианската група има трудната задача да се справи със силната конкуренция в продажбите на качествени ежедневни дрехи. Засега веригите магазини "Зара" и тези на H&M разширяват дейността си много по-активно, а и продуктите на "Бенетон", изглежда, не са толкова атрактивни, че да гарантират амбициозните цели на компанията, коментират експерти.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK