Конкуренцията на пазара на правен софтуер се изостри

Дилъри на "Апис" преминават в отбора на "Сиела"

"Апис" и "Сиела" са сред най-големите доставчици на пазара на правен софтуер, който по неофициални данни възлиза на близо 12 млн. лева годишно.

© Надежда Чипева

"Апис" и "Сиела" са сред най-големите доставчици на пазара на правен софтуер, който по неофициални данни възлиза на близо 12 млн. лева годишно.Десетина месеца след като се оказа в невъзможност да актуализира продуктите си и загуби водещия си програмист, популярната на пазара на правноинформационни системи фирма "Апис" е изправена пред нов проблем. Шестима от най-добрите й търговци на софийския пазар я напуснаха и преминаха към конкурента й "Сиела".


"Може би една трета от оборота на "Апис" в София и страната, извън бизнеса с държавната администрация, е минавал през тези шест души", каза за "Дневник" изпълнителният директор на "Сиела" Веселин Тодоров. С новите попълнения общият брой на търговците на правен софтуер на компанията само за София достига тринайсет. В страната за нея работят близо 60-70 души, като във всеки областен град има по един основен дистрибутор и негови помощници.


Дилърите на "Апис" сами ни потърсиха, защото тежестта на софтуерните проблеми в компанията се стовари върху тях. Няма как да продаваш продукт, който не работи и дори няма защита, коментира Тодоров. От компанията обясняват, че бизнесът с правноинформационни системи представлява продажба на непрекъснато обновявана информация, а софтуерните системи нямат никаква стойност, ако не се актуализират. Според Тодоров случващото се в "Апис" е последица от вътрешни проблеми и не може да се говори за намеса или въздействие на "Сиела". Това е и основният мотив на бившите търговци на "Апис" да "сменят отбора".
"Сиела" отдавна се опитва да демонстрира сила и да се наложи на пазара чрез дъмпинг, нечестни схеми в държавната администрация, купуване на няколко души от "Апис", дори направи атака с програмиста Горан Горанов, заяви за "Дневник" управителят и собственик на "Апис" Васил Христович. Въпреки това според него компанията продължава да постига добри обороти и дори ръст на продажбите и вече обновява екипа си. На мястото на напусналите търговци Христович е наел шестима опитни дилъри от провинцията. "Апис" разполага с над 30 търговци за територията на София и повече от 70 за страната, каза Христович. Според него компанията вече е преодоляла стария проблем с актуализацията, след като през януари я напусна една трета от екипа програмисти, в това число и водещият Горанов.


От "Сиела" отричат да са уговаряли Горанов да работи за тях. Той е ценен специалист, но иска да бъде независим участник на този пазар, коментира Тодоров, като допълни, че Горанов имал желание за чисто софтуерен бизнес.


Най-вероятно ще бъдат заведени съдебни искове срещу напусналите дилъри, които по договор нямат право една година след това да продават конкурентен продукт. Според дилърите, освен че договорите им са изтекли, в тях е записано, че ще продават качествени продукти, каквито "Апис" напоследък не им предоставял.


Битката на пазара за правен софтуер се води дори и там, където по подразбиране вече е спечелена. Преди година и половина "Сиела" спечели доставката за държавната администрация и така отхапа от дела на "Апис" там и провокира съдебни дела. От компанията съобщиха за "Дневник", че конкурентни фирми доставяли идентичен на техния софтуер във ведомства, за които държавата вече е платила в търга по ЗОП. Само в централата на едно министерство е продаден софтуер за още 10 хил. лева, каза директорът правни системи в "Сиела" Бойчо Георгиев. Той обясни, че знаят кои са ведомствата и ще сезират контролните органи за нарушението на Закона за обществените поръчки. Не става дума за друг вид продукт и съдържание, а за абсолютни аналози. Играе се със суми на ръба на обществената поръчка, т.е. под праговете за малка обществена поръчка, допълни Георгиев.


Пазарът на правен софтуер възлиза на 11-12 млн. лв. годишно, сочат данните на "Сиела". Основните играчи на него са четири - "Апис", ДАКСИ, "Норма" и "Сиела", които го държат почти 100%. Представители на бизнеса припомнят, че през 1997 г. на Пловдивския панаир над десетина фирми предлагали правни системи. Много от тях постепенно се изтеглят от пазара. Наблюдава се и обратната тенденция - навлизат нови играчи, които са традиционни издатели на хартиени заглавия като "Труд и право". Те прехвърлят съдържанието на книжните си издания в електронен формат и добавят елементи на правен софтуер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK