Оръжейниците в Сопот ще произвеждат елементи за ортопедията

След като две трети от оръжейните лицензи отпаднаха, "ВМЗ Сопот" спира производството на зенитни установки и други военни изделия. Компанията работи активно по програма за пренасочване към граждански производства

© Юлия Лазарова

След като две трети от оръжейните лицензи отпаднаха, "ВМЗ Сопот" спира производството на зенитни установки и други военни изделия. Компанията работи активно по програма за пренасочване към граждански производстваДо две години "Вазовските машиностроителни заводи" в Сопот ще произвеждат 15 вида ортопедични елементи от титан, които да се използват в българската медицина и ценово да се вместват в лимитите, отпускани на болниците от здравната каса. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Иван Иванов, представяйки новата стратегия за преминаване от военно към гражданско производство.
"Ако досега конверсията се изразяваше в производство на продукти с ниска добавена стойност, до две години се очаква заводът да получава годишно от високотехнологичните ортопедични изделия до 20 - 25 млн. лв.", обясни още шефът на "ВМЗ - Сопот". Оръжейниците са изработили прототипите на новите изделия от високолегирана стомана и ще бъдат представени на предстоящото изложение в Пловдив. В момента операцията на колянна става с вносни елементи струва на болниците 4800 лв., от които здравната каса покрива 2800 лв.


Целта е българските титанови стави да се вместят в тези цени, което ще улесни болниците, обясни още Иванов.
В момента се обновява цехът за новото производство, към 200 хил. евро ще струва и прецизната машина за изделията. Отделно заводите ще произвеждат и гама зъбни помпи за високо налягане, тъй като проучването на пазара показало нараснало търсене от подобни изделия.
Около 5 млн. евро ще струва технологичното обновяване, за да се изпълни стратегията за оздравяване на сопотското предприятие. Отскоро е въведено рециклиране вместо продажба на старите стругове и в резултат те се изнасят на десетократно по-високи цени. Преди старите машини са се продавали за 1500 лв.
Мениджърите преговарят и за коопериране с големи европейски компании в областта на специалното производство. С френската "Юрокоптер" се обсъжда евентуален офсет за производство на части за "Еърбъс".
Износителят на оръжейна продукция "Кинтекс" ще възстанови позициите си на традиционно най-големите си пазари в Индия и Алжир, съобщи директорът на компанията Антон Салджийски. Ако за тази година за Индия са експортирани изделия за 2 млн. долара, през 2007 г. се очаква да достигнат 10 млн. долара. Годишният износ за Алжир пък трябва да надхвърли 20 млн. долара.

Още от Компании

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сопот ВМЗ
  *****

  Нямам думи! Знае ли г-н Иванов нещо за пазар и пазарна икономика?
  Изработване на ортопедични стави от титан и от легиране стомана, каква е разликата. Какво калкулира в цената? Цена на материал, технология, а и от къде специалистти.
  99% от висококвалифицираните специалистти на ВМЗ са или в чужбина или в бързо развиващи се фирми.

 2. 2 Профил на Бобилян
  *****

  За твое сведение: Господин Иванов знае що е пазар и пазарна икономика.
  Все пак е бил един от директорите на АРСЕНАЛ през "розовия" му период.
  Разликата от титан и легирана стомана е около 30% по-малко тегло в полза на титана. за здравина не говорим. А за специалистите не знам...

 3. 3 Профил на Анти
  *****

  Трябва да се направи всичко възможно да се помогне на доказалите се наши високотехнологични производства да оцелеят и стъпят на краката си. Лесно е да се закрива, много трудно се гради след това отново когато се разпилеят опитните кадри.

  Наскоро водих чуждестранни клиенти в един наш провинциален завод. Не е от високите технологии, но имаше добър опит в една специфична сфера.Тъжна картинка - приватизирали го набързо завода като подарък на случайни хора с добри политически позиции но не професионалисти, те не могат да го вдигнат на крака ами за да оцелеят само продават цехове и съоръжения.И така стана, че хората идват с поръчка колкото годишното им производство и то в добрите години, а те не могат да я поемат защото са останали без хора. Тъжна история...

 4. 4 Профил на защото
  *****

  Най-големите боклуци се набутаха в политиката от една страна. От друга страна Партията даде кинтите си на най-тъпите но пък "верни" /разбирай мутри/ кадри дето не разбират как работи електрическата крушка а искат да са "мениджьри" и да управляват интелигентни хора. Той като види труженика че мутрата си кара беемвето с кинтите изкарани от него как да не се махне не само от фирмата но и от "държавата" БГ.

 5. 5 Профил на Паметлив
  *****

  Филип Димитров и всички правителства след него съсипаха оръжейното ни производство, вдигаха скандали като оръжейните шефове ходеха в чужбина да продават продукцията си, развалиха последните научни колективи които разработваха нова оръжейна техника. (Много такива колективи бяха съсипани от Александър Сталийски, тогавашен министър на отбраната). България отдавна да е станала Швейцария на Балканите, ако нашите управници на бяха подлоги на американците и евреите!

 6. 6 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1391

  А да бяхме останали подлоги на КГБ и СССР/Русия? Знам че за това милее червената ти душица...

 7. 7 Профил на Паметлив
  *****

  Защо изобщо трябва да сме подлоги на някого? Защо да не си гледаме собствените интереси? Заради хора с подложно мислене като вас България е подлога от началото на 20 век - на Германия, после на Съветския Съюз, а сега на американците и евреите.

 8. 8 Профил на пострадал
  *****
  Гневно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK