Сърбия стартира приватизацията на "Ниш"

Тази седмица инвеститорите, които проявяват интерес към закупуването на 25 на сто от капитала на сръбската държавна нефтена компания "Ниш" (NIS), ще имат възможност да подадат своите документи за участие в търга, който ще се проведе официално по-късно този месец, предаде агенция SeeNews. Tова стана ясно в обявената в края на миналата седмица програма за нефтеното дружество, изнесена от сръбския кабинет. Продажбата на четвърт от капитала на "Ниш" е първата крачка към приватизацията на петролния монополист.


След финализирането на продажбата спечелилият търга инвеститор ще бъде поканен да увеличи дела си в "Ниш" до 37.5% посредством увеличение на капитала със 197 млн. евро. Така в края на първата част от приватизационната програма Сърбия и стратегическият инвеститор ще притежават по 37.5% от "Ниш". Останалия дял в дружеството ще бъде в ръцете на миноритарните акционери. В рамките на следващите три години победителят в търга ще може да увеличи дела си в "Ниш" до 49%. Това ще стане възможно чрез продажбата на държавни акции на пазара за първично публично предлагане (IPO).


В края на миналата година активите на "Ниш" възлизат на 1.9 млрд. евро, а задълженията - 868 млн. евро. "Ниш", чиито приходи представляват около 20 на сто от бюджетните за Сърбия, е една от малкото останали петролни компании в света, които все още са държавна собственост. Производствените активи на дружеството обаче не са модернизирани от началото на 90-те години. Някой от тях бяха сериозно засегнати от нападенията на НАТО в Югославия през 1999 г. Според експерти в "Ниш" трябва да се инвестират близо 1.5 млрд. долара до 2008 г. Продажбата на "Ниш" е ключов момент в преговорите на Сърбия с Международния валутен фонд (МВФ). Фондът притиска страната да се оттърве от петролния монополист, като преди това бъдат продадени двете рафинерии на "Ниш".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK