Ядреният фонд ще финансира превоза на гориво от АЕЦ "Козлодуй"

Фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" частично да финансира транспорта на отработилото гориво от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" в Русия през 2007 г. Това предвижда промяна в наредбата за използване на средствата от фондовете, които ще предложи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на кабинета. От ръководството на централата обясниха, че в момента парите от фонда не могат да се използват, защото няма лицензирано дружество за извеждане от експлоатация на съоръженията. След спирането на първи и втори блок преди три години дружеството можеше да регистрира самостоятелна компания, която да се занимава с тези дейности, или извеждането да се поеме от предприятието за преработка на радиоактивните отпадъци. Вноските във фондовете са правени, без да се отчита транспортът на горивото.


Приходите на централата ще бъдат осигурени само от работещите пети и шести блок, чиято натовареност ще бъде увеличена. В същото време в цената за разполаемост, която заплаща НЕК на АЕЦ за готовността да държи мощностите за включване в система, ще бъде увеличена.


Правителството намали от януари 2007 г. вноските от 15% на 7.5% от произведената електроенергия, които се правят във фонда за извеждане от експлоатация. Негативният ефект от спирането на трети и четвърти блок може да бъде намален, като бъде увеличена и цената на тока, който се продава на свободния пазар, каза изпълнителният директор на централата Иван Генов. Той обясни, че цената на тока на свободния и регулиран пазар трябва да е 45.91 лв. за мегаватчас.


Финансирането на транспорта от отработилото ядрено гориво от фонда ще позволи намаляване на себестойността на произвежданата от атомната централа електроенергия след спиране на трети и четвърти блок в края на декември тази година. Прогнозите на дружеството сочат, че себестойността ще се увеличи с 19%, което се дължи и на извършената модернизация на пети и шести блок. От 1999 г. до момента в фонд" Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" и "Радиоактивни отпадъци" са събрани около 900 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK