"Свилоза" може да увеличава капитала си до 100 млн. лв.

Акционерите на "Свилоза" ще дадат право на съвета на директорите да увеличава капитала на дружеството до 100 млн. лв. за срок от 5 години с обикновени или привилегировани акции. Това предвиждат промените в устава на дружеството, които обаче трябва да бъдат одобрени на извънредно общо събрание, което ще се проведе на 25 ноември, става ясно от съобщение до Българската фондова борса. От свищовското дружество отказаха да дадат коментар около предложението.
В момента капиталът на компанията за целулоза е 6.658 млн. лв., като на общо събрание в края на август беше решено той да бъде увеличен с минимален размер 25 млн. лв. и максимален 35 млн. лв. Акционерите тогава взеха решение и средствата от увеличението да бъдат насочени в модернизацията на дъщерното "Свилоцел", както за допълване на финансирането от ЕБВР и "Нордик инвестмънт банк" (Nordic Investment Bank), от които получи съответно 18 млн. и 10 млн. евро
Реализирането на инвестиционния проект ще доведе до увеличаване на производството на избелена целулоза от широколистна дървесина, повишаване на икономиите от мащаба, произтичащи от увеличението на капацитета и модернизация на производствения процес. Част от средствата ще бъдат използвани за реализация на дългосрочна инвестиционна програма, целяща увеличение на енергийната ефективност на компанията, стана ясно след общото събрание през август.
В момента активите на "Свилоза" са за малко над 90 млн. лв., а приходите към средата на годината са за 20.7 млн. лв. спрямо 39.5 млн. лв. за същия период на 2005 г. Това се отрази и на печалбата, която падна до 191 хил. лв. към края на юни спрямо 2.2 млн. лв. година по-рано.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK