"Кемпински" и "Шератон" също може да загубят звездите си

Има забележки към двата хотела в София, които още са в процедура на оценяване

Още два от петзвездните хотели в София може да последват мерките срещу столичния "Хилтън" и да загубят някоя от звездите си. Обектите от международните вериги "Кемпински" и "Шератон" не отговарят на изискванията на Държавната агенция по туризъм за най-високата категория. Информацията беше потвърдена от ведомството в сряда, въпреки че процедурата за подновяване на категоризацията на двата обекта не е завършила.


Преди около седмица стана ясно, че след редовната процедура за подновяване на категоризацията си столичният хотел "Хилтън" е заплашен да загуби част от звездите си. Според изискванията на ведомството хотелът трябва да падне с две категории и да получи три звезди. В отговор на това решение ръководството на хотела заведе дело срещу агенцията, което в момента тече.


По информацията на агенцията по туризъм "Кемпински" пък не отговаря на седем от задължителните изисквания за пет звезди, а "Шератон" - на осем. От ведомството обясниха, че според наредбата за категоризиране на туристическите обекти има изисквания, които, ако не са изпълнени, може да се поправят за срок от 45 дни. В същото време обаче имало изисквания, които не могат да бъдат изпълнени и това води до намаляване на звездите. Това е случаят и при двата хотела от международните вериги.
При тях вече са минали комисиите за проверка, но все още процедурата не е финализирана. Представителите и на "Шератон", и на "Кемпински" не искат да коментират случая, преди да получат окончателното решение на агенцията.


От държавното ведомство обясниха още, че столичният "Шератон" в момента прави реконструкция и след това би трябвало да подаде отново документи за процедура по категоризация. Ремонтът в момента включва и изграждането на басейн. Процедурата при "Кемпински" е на етап, при който експертната комисия на агенцията по туризъм трябва да разгледа становището от проверката и да предложи решение за категорията на хотела. В момента обектът работи с временно удостоверение за категоризация, което се дава при започване на процедурата.


"Звездопадът" за най-луксозните хотели идва, след като всички обекти рано или късно трябва да минат през процедура на категоризация по наредбата, приета в края на 2004 г. Досега всички хотели подновяваха звездите си на три години, а по новата наредба получават "вечна" категория. Промененото законодателство обаче въвежда завишени критерии за оценка, които изискват дори реконструктивни промени. В същото време не се обръща внимание на това, че хотелите са част от международни вериги, отговарят на международни стандарти за обслужване и т.н. Представителите на бизнеса вече изразиха възмущението си от решенията на агенцията, а от ведомството пък признаха, че наредбата за категоризиране трябва да се прецизира.Браншовите организации в туризма поискаха да получават безплатен информационен щанд по време на международните изложения, както и да участват в срещите на Държавната агенция по туризъм и туристическите представители на други страни. Това искане беше изпратено в сряда от Българската организация за конгресен туризъм и е подкрепено от представителите на другите асоциации в бранша - на хотелиерите и ресторантьорите, на алтернативния туризъм, на спа туризма и др.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK