До три години "Девня цимент" ще изнася за САЩ

"Италчементи груп" влага 185 млн. евро в ново производство

Посланикът на Италия Джан Батиста Кампаньола (първият вдясно) поздрави мениджърите на "Италчементи груп" и "Италчементи груп България" Карло Пезенти (вторият отдясно), Родолфо Даниели и Хесус Ортис за голямата инвестиция

© Юлия Лазарова

Посланикът на Италия Джан Батиста Кампаньола (първият вдясно) поздрави мениджърите на "Италчементи груп" и "Италчементи груп България" Карло Пезенти (вторият отдясно), Родолфо Даниели и Хесус Ортис за голямата инвестицияДо три години "Италчементи груп" ще вложи 185 млн. евро за пълна модернизация на "Девня цимент". След приключването на проекта заводът ще увеличи с 50 на сто капацитета си и ще започне износ на бетон и инертни материали за САЩ. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Карло Пезенти, представяйки стратегията си за България.


Мениджърът е в страната за годишната среща на групата, която се провежда в регион, където е осъществена най-голямата задгранична инвестиция. Досега в заводите в Девня и Димитровград "Италчементи" е вложила близо 260 млн. долара, като изцяло е обновено производството във "Вулкан" - Димитровград. Новият проект цели да превърне "Девня цимент" в най-модерния завод на бетон и инертни материали в Европа, обясни още Пезенти. Според посланика на Италия Джан Кампаньола инвестицията на "Илатчементи" е най-голямата, извършена от чужд инвеститор в индустриалния сектор на България.


Самото строителство и монтаж на новите съоръжения ще започнат в средата на 2007 г., като дотогава трябва да са взети всички административни и екоразрешителни. Проектът трябва да бъде завършен през лятото на 2009 г. и освен за САЩ компанията ще разшири износа си за страните от Средиземноморския басейн. Годишно за щатите ще се експортират близо 400 хил. т материали, което ще бъде две трети от целия износ, обясни още Пезети. След завършването на проекта в завода ще бъдат разкрити още 500 работни места.
Двата завода в България в момента имат годишен оборот от 100 млн. евро, от които 20 млн. евро от износ. Освен цимент и бетон линията ще произвежда и инертни материали, чието търсене расте. За последните години нараства и вътрешното потребление, като годишно ръстът е около 5%. Сега продукцията се изнася за съседните държави Сърбия, Гърция, Македония и Румъния.


Технологията на "Италчементи" съответства на всички изисквания за опазване на околната среда и ще отговори на изискванията на българското и европейското законодателство, обясни още Пезенти. След пускането на мощностите в действие праховото замърсяване ще се намали със 70 на сто."Италчементи груп" е петата по големина в света с годишно производство от 70 млн. тона цимент. Продажбите през 2005 г. са достигнали 5 млрд. евро, а до юли т.г. те са били 2.9 млрд. евро. Компанията притежава 62 циментови завода, 147 кариери, 575 бетонови възела и други производствени площадки в 19 страни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK