"Балкан саст" влага 3 млн. евро в завод за жп системи

Първо ще бъдат изработени устройства за 4 гари

В предприятието ще се произвеждат системи за безопасност на железопътния транспорт

© Анелия Николаева

В предприятието ще се произвеждат системи за безопасност на железопътния транспорт"Балкан саст", дъщерно дружество на "АЖД Прага", инвестира 3 млн. евро в завод за производство на системи за безопасност на влаковете и метрото. Заводът беше открит във вторник от министъра на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев. Инвестицията е от средства на компанията майка. Новият завод е на площ 6000 кв.м и в него работят 50 души, като до края на годината броят им ще се увеличи до 80, а след година се предвижда те да достигнат до 180. Целта ни е да осигурим производството на системи за безопасност чрез пренос на технологии и сътрудничество с водещи български и чуждестранни компании, каза изпълнителният директор на дружеството Иван Ковачев. Той обясни, че първоначално ще бъдат произведени системи за четири гари. През следващите години производството ще се увеличи до 10 гари, или 500 стрелки. Заводът произвежда още светофари, автоматични прелезни устройства и системи за управление на влаковете за метростанции, както и системи за управление на движението. Имаме претенции да бъдем основен производител на системи за сигурност в транспорта не само в България, но и на Балканите, каза още Ковачев.


В момента заводът по автоматика произвежда подобни системи. Амбициите са за разширяване на производството в региона. Повечето от работещите в новия завод са били негови служители преди приватизацията му. Транспортният министър Петър Мутафчиев заяви, че безопасността вече е основен приоритет на правителството и въпреки вложените средства в системи на гарите и междугаровите пространства са необходими допълнителни инвестиции. "Балкан саст" е изградил база за развойна дейност, в която се правят разработки и изпитания на изделия за внедряването им в бъдеще.Новият терминал на летище София ще бъде открит на 15 декември, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. Той обясни, че до два дни се очаква разрешение от ДНСК австрийската компания "Щрабаг" да ремонтира целия паднал таван, докато се настанят офисите на авиокомпаниите. Компанията трябва да подпише протокол най-късно до 5 декември, за да поправи тавана. Вече са приключили 72-часовите проби на летището.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK