Екобюрокрация отново заплашва мината в Челопеч

Канадската златодобивна компания "Дънди прешъс металс" може да затвори експлоатирания от нея рудник в село Челопеч, до май месец следващата година заради поредна бюрократична спънка от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). За това алармираха във вторник от ръководството на "Челопеч майнинг", дъщерно дружество на "Дънди".


Проблемът този път е чакано от екоминистерството становище, което трябва да позволи на компанията да изгради инсталация със специален метод на изземване на рудата от мината. От средата на лятото "Челопеч майнинг" работи по проект за изграждане на инсталация за хидравлично запълнение, който трябва да повиши икономическата ефективност при добива на руда и да подобри екологичните стандарти в процеса на работа, обяви във вторник пред "Дневник" Алекс Нестор, който отговаря за реализацията на проектите в "Челопеч майнинг". Строежът на съоръжението обаче е блокиран заради липсата на становище на екоминистерството, което да потвърди, че за реализацията на проекта не е необходимо предварително извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Писмото на министерството трябва да послужи пред Регионалната дирекция по национален строителен контрол в София, с чиято заповед е спряна работата по изграждането на инсталацията. Становище от МОСВ обаче така и не е пристигнало към този момент въпреки уверенията на министър Джевджет Чакъров и заместника му Чавдар Георгиев пред фирмата и представители на Минната камара, че то ще бъде издадено, оплака се Алекс Нестор.


До края на тази седмица се очаква да приключи проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите и след това ще се произнесем, обясниха във вторник пред "Дневник" от екоминистерството.
По информация на "Челопеч майнинг" експертите на министерството са изготвили положително становище за изграждането на инсталацията, но от август месец до момента то не е подписано от Джевджет Чакъров.


Инсталацията за запълнение ще струва 2 млн. долара, а строителството й ще отнеме най-малко 5 месеца, сочат разчетите на инвеститора.


Протакането на проекта за съоръжението е поредния проблем, с който "Дънди" се сблъсква в работата си с Министерството на околната среда и в частност с Джевджет Чакъров. Заради административни процедури, свързани с екоминистерството, вече половин година канадската компания не успява да започне изпълнението на инвестиции за над 220 млн. долара в разширяване на производството и изграждане на инсталации за метали в рудник "Челопеч" и разработването на златното находище Ада Тепе край Крумовград.

Още от Компании

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK