"Уолмарт" преговаря за покупката на турската "Мигрос"

Собственикът "Коч" ще използва парите, за да финансира покупката на "Тупраш"

Паралелно с преговорите за закупуването на турската "Мигрос" "Уол Март" отдели близо 1 млрд. долара за китайска верига магазини, с което се превърна в най-големия чуждестранен играч в силно фрагментирания пазар на дребно в Китай

© Reuters

Паралелно с преговорите за закупуването на турската "Мигрос" "Уол Март" отдели близо 1 млрд. долара за китайска верига магазини, с което се превърна в най-големия чуждестранен играч в силно фрагментирания пазар на дребно в КитайНай-голямата в света верига за продажби на дребно "Уолмарт" води преговори за закупуване на турската компания от сектора "Мигрос" (Migros), собственост на "Коч холдинг", предава агенция "Блумбърг". "Уолмарт" се интересува от много компании, сред които сме и ние, заяви президентът на "Коч" Рахми Коч.


В края на септември "Коч" отхвърли излезлите слухове, че води преговори с американския гигант, като заяви, че изобщо не обмислят подобни действия. Този път обаче президентът на турския холдинг потвърди за воденето на подобни преговори. Още повече най-голямата по продажби турска компания масово продава свои активи, за да финансира закупуването на държавната рафинерия "Тупраш" (Tupras) на стойност 4.1 млрд. долара.


"Мигрос" може да събуди интереса и на други големи компании от бранша, желаещи да стъпят на турския пазар на дребно, оценяван на 60 млрд. долара, отбелязват анализатори. Сред най-вероятните кандидати са британската "Теско" (Tesco) и френската "Карфур" (Carrefour), които вече имат операции в Турция, както и са заявили намеренията за още инвестиции в южната ни съседка.
Това е вторият опит за преговори между "Коч" и "Уолмарт". Предния път разговорите между двете компании в края на 2004 г. приключиха с неуспех, след като турската верига магазини купи местната "Танзас пераканде магазачилик тикарет" (Tansas Perakende Magazacilik Ticaret).


Новината за евентуална сделка между американския гигант и "Мигрос" идва малко след като германската верига "Метро" заяви, че планира да засили инвестициите си в Турция, както и да отвори нови магазини до края на 2007 г. в резултат на подобрените перспективи пред турската икономика. Според изпълнителния директор на "Метро" Ханс Крьобер чуждестранните инвеститори, навлизащи на турския пазар, имат много добри перспективи, тъй като се очаква стабилен ръст на икономиката на страната, която се превръща в световна сила.


Общите продажби на "Уолмарт"за годината, приключваща на 31 януари, са 312.4 млрд. долара, като международните приходи нарастват с 11% спрямо растеж от 9.5 на сто като цяло. За миналата година пък "Мигрос" обяви чиста печалба от 50 млн. долара. Веригата магазини оперира още в Русия и няколко източноевропейски държави."Уолмарт" планира да инвестира 1 млрд. долара в Китай, като купи веригата "Тръст-Март" (Trust-Mart), с което ще увеличи над два пъти магазините си в страната, чийто пазар се оценява на 841 млрд. долара. Най-голямата верига в света вече притежава повече от 60 магазина в Китай, като възнамерява да отвори още 20 тази година. Експанзията в четвъртата по големина световна икономика цели да неутрализира забавянето на продажбите в САЩ и да подкрепи приходите на компанията. Инвестицията в Китай е част от намеренията на "Уолмарт" да реализира една трета от приходите си извън САЩ. В момента една пета от тях се падат на чуждестранните операции. Планираното придобиване идва, след като "Уолмарт"продаде германското си подразделение през юли на германската "Метро" и реализира 1 млрд. загуби, както и след излизането от пазара на дребно в Южна Корея.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK