Хесус Ортис: "Девня цимент" ще стане най-модерното предприятие в Европа

Годишно за САЩ ще се изнасят 400 хил. т бетонови смеси и материали, казва генералният директор на "Италчементи груп България"

Хесус Ортис: "Девня цимент" ще стане най-модерното предприятие в Европа

© Юлия ЛазароваМениджърите на "Италчементи груп" обявиха най-голямата си инвестиция в "Девня цимент", която ще направят до средата на 2009 г. Проектът е за 185 млн. евро и след завършването му заводът ще разшири износа на бетонови смеси и инертни материали за страните от Средиземноморския басейн и САЩ. Според мениджъра на "Италчементи груп България"


Каква е стратегията на компанията в региона и какво място отреждате на България?
- "Италчементи груп" е в България от 1998 г., когато първо беше приватизиран циментовият завод в Девня, а година по-късно и "Вулкан" в Димитровград. През изминалия период ние вложихме значителни инвестиции за обновяване на машините и съоръженията. За осем години са инвестирани близо 260 млн. долара. След бума в строителството търсенето на цимент на вътрешния пазар нарасна рязко и това наложи промяна в стратегията на "Италчементи груп България". Въпреки че държим две трети от пазара, целта ни е да увеличим производството и да се насочим към външни пазари.


В момента годишният капацитет на "Девня цимент" е 2 млн. тона цимент, бетонови сплави и инертни материали. Мощностите в Димитровград са по-малки, там се произвеждат 500 хил. т, затова насочихме инвестицонната си програма към Девня. Предимствата са много - освен близостта до кариерите и лесния достъп до суровината заводът има директна връзка с варненското пристанище, а това е много важно за транспортирането на сухия бетон и останалите материали по вода. По същество със завършването на новата инвестиция заводът в "Девня" ще стане най-голямото и модерно предприятие не само в България, но и в Европа. Капацитетът ще нарасне с 50 на сто и по този начин ще изпълним програмата си за увеличение на вътрешния пазарен дял и износа.
Технологията изцяло ваша ли е?


Съоръжението ще отговаря на най-съвременните технологии при производството на цимент. Ноу-хауто е изцяло на научноизследователския център на "Италчементи груп", който е важно звено в нашата система.
Какъв дял от износа се пада на "Девня цимент" и какъв на "Вулкан" - Димитровград?
- Нашето основно съоръжение е в Девня, затова и стратегията ни е насочена към пълно обновяване на тези мощности. Реализираният в момента износ изцяло е от този завод, затова, след като приключим с проекта през 2009 г., ще се насочим и към новите пазари в страните от Средиземноморския басейн и САЩ.


За миналата година "Италчементи груп България" е реализирал оборот от 100 млн. евро, от които 20 млн. евро са от износа. Почти две трети от този експорт се осъществява от девненския завод. Експортираме за европейските пазари и съседните страни. Отскоро в Девня работи нова машина за производство на инертни материали, които пласираме в Сърбия, Гърция, Македония и Румъния. Нашата група държи 90 на сто от експорта на цимент и бетонови сплави на страната.


Кои са най-големите ви конкуренти на вътрешния пазар?
- Освен "Италчементи", който е лидер в страната, другите компании в сектора са "Холсим" и гръцката "Титан". Общият производствен капацитет е около 4.5 млн. т цимент. С развитието на строителството и туризма търсенето рязко нарасна и от 1.4 млн. т през 2001 г. през миналата година годишното потребление достигна 3.1 млн. т. Увеличението спрямо предишната година беше с 26 на сто. Анализите сочат, че това търсене ще расте при планираните инвестиции в инфраструктурата и модернизирането на жилищния фонд. На глава от населението търсенето на цимент в България е около 400 кг годишно, докато в Европа то възлиза на 570 кг. Според нашите експерти възможностите за растеж са големи, тъй като през 80-те години на миналия век дори в България годишното производство на бетон и цимент е било 630 кг на човек.


Какви инвестиции планирате в опазване на околната среда?
- Сега задвижваме процедурата за получаване на всички административни и екологични разрешителни. Очакваме до средата на 2007 г. този процес да приключи, за да започнем същинското строителство. Според инвестиционната програма то трябва да приключи след две години. Технологията е съобразена изцяло с изискванията за опазване на околната среда. Със сигурност запрашаването ще спадне с близо 70 на сто, така че ще се вместим в екологичните норми. Политиката на "Италчементи" е да спазва ангажиментите за устойчиво развитие и това личи от досегашните инвестиции, които сме направили в Девня и Димитровград. Изградени бяха нови ръкавни филтри за циментовите мелници и обезпрашаваща система за силозите с цимент.


Допълнително отпадните води се пречистват и връщат в производствения процес, като по този начин пестим ресурси и не замърсяване природата. През миналата година и двата завода получиха международен сертификат за опазване на околната среда ИСО 14 001. През януари т.г. министерството на околната среда издаде и комплексни разрешителни за тези съоръжения. Работим по тези програми, така че с влизането на страната в Европейския съюз да сме в крак с нормите. Допълнително вложихме още 20 млн. долара в двата завода и по този начин изпълнихме инвестиционните си ангажименти, поети в приватизационните договори.


Кои са българските ви доставчици и дали ще се увеличи броят на компаниите, с които работите?
- Суровината изцяло се добива от варовиковите кариери в "Девня", за които имаме концесия. Политиката ни е максимално да използваме капацитета на местните партньори. Инвестиционната ни програма предвижда активна работа с български компании. След като депозираме документите си за получаване на съответните процедури, ще започнем проучване и сред евентуалните български строителни компании и доставчици. Машините и технологиите ще се внасят от Италия, но много от подизпълнителите вероятно ще са български специалисти. Предвиждаме по време на строителството да разкрием между 500 и 700 нови работни места.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK