Одиторите на "ПрайсуотърхаусКупърс" ще работят за "Мур Стивънс-БулМар"

Една от причините одиторският екип на "ПрайсуотърхаусКупърс" да напусне компанията е, че мнението, изразявано в одиторските доклади, се е определяло от съдружниците, а не от самите одитори. Това каза Стефан Ненов по време на пресконференция, дадена по повод представянето на "Мур Стивънс-БулМар". Той уточни, че това е ставало много рядко, като понякога мнението в доклада е определяно от съдружници, работещи извън страната. Ненов отказа да посочи имена на конкретни компании, чиито отчети одиторите са заверили под натиск, позовавайки се на професионалния ангажимент за конфиденциалност. Тримата одитори на "ПрайсуотърхаусКупърс" - Стефан Ненов, Татяна Нановска и Снежана Николова, сега са управляващи съдружници в "Мур Стивънс-БулМар".


"Макар и да бяха фактически съдружници, професионалните одитори в "ПрайсуотърхаусКупърс" нямаха никакво влияние при вземането на каквито и да било решения, включително по професионални въпроси", се казва в прессъобщение на "Мур Стивънс-БулМар". От "ПрайсуотърхаусКупърс" казаха, че на този етап няма да коментират изявлението на бившите си одитори.


Един от основните принципи на финансовия одит е независимостта на одитора, който трябва да изрази мнение за отчета, който е проверил безпристрастно и честно. Главното предназначение на одиторския доклад е да даде увереност на акционерите, потенциалните инвеститори и кредиторите на компанията, че финансовият отчет отразява вярно състоянието й.


Тази година "Мур Стивънс" отбелязва 100 години от създаването си. За 2005 г. оборотът на компанията е 1.3 млрд. долара. Тя има 539 офиса в 93 страни, а броят на служителите и е 15.4 хил. души. От октомври 2006 г. "Мур Стивънс" и "Бул Мар" работят у нас под марката "Мур Стивънс-БулМар". Основната цел на "Мур Стивънс-БулМар" е в близките години да направи преразпределение на пазара на одиторски услуги, превръщайки се в най-голямата компания в бранша, каза Емил Попов, изпълнителен директор на "БулМар".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK