Собственикът на "Веселина" купува и радио "Експрес"

Продавачът "Антена груп" ще инвестира средствата в пускане на нови кабелни канали

Изпълнителният директор Стоян Сталев (вторият вляво) връчи сертификата на инвеститорите Николас Галахър (първия вляво) и Дарио Томалети (крайния вдясно). На церемонията присъства и кметът на Поморие Петър Златанов

© Георги Кожухаров

Изпълнителният директор Стоян Сталев (вторият вляво) връчи сертификата на инвеститорите Николас Галахър (първия вляво) и Дарио Томалети (крайния вдясно). На церемонията присъства и кметът на Поморие Петър ЗлатановСкандинавската медийна компания "Ес Би Ес броудкастинг" (SBS Broadcasting) е на път да придобие пета радиостанция за период от половин година. За финализирането на сделката за купуване на 100% от акциите на "Експрес" се чака единствено разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Засега радиото е собственост на гръцката "Антена груп", която в България притежава и "Нова телевизия". Освен че ще затвърди позицията на "Ес Би Ес броудкастинг" като един от най-агресивните инвеститори на българския радиопазар, придобиването на "Експрес" е и поредният сигнал за процеса на консолидация, започнал преди около две години с навлизането на големи международни играчи.


"Очевидно е, че бъдещето на радиосегмента е в окрупняването, затова решихме да продадем "Експрес" и да се съсредоточим в по-голяма степен върху телевизионния пазар", заяви за "Дневник" Силва Зурлева, председател на борда на директорите на "Нова телевизия". По думите й собственикът на националната телевизия "Антена груп" планира да пусне нови кабелни канали, като форматът и датата на старта им ще станат ясни до края на годината.


"Постигнали сме предварителни договорки с "Антена груп", но за финализиране на сделката не може да се говори, докато не получим зелена светлина от всички регулатори", каза Антоанета Арсова, управляващ директор на Ес Би Ес в България. Засега своето разрешение за прехвърляне на 100% от капитала на "Експрес" е дал Съветът за електронни медии (СЕМ), става ясно от уебстраницата на регулатора.
Ако бъде купена, "Експрес" ще е петата българска радиоверига в портфолиото на скандинавската медийната група, която вече придоби националната мрежа "Радио Витоша", както и "Радио Атлантик" в София, "Радио Ритмо" в Пловдив и "Радио Веселина" АД, собственик на едноименната радиомрежа, покриваща територията на 7 големи български града, включително София и Пловдив. Повече радиостанции в своеобразната класация на чуждестранните инвеститори има само "Комюникорп груп". Ирландците притежават общо шест радиостанции - "Ретро радио", "Гонг", "Енерджи" (NRJ) и чрез "Метромедия интернешънъл инк" (MII), която купиха преди две години за 14.8 млн. долара, държат лицензите за "БГ радио", радио "Нова" и "Радио Едно".


Място сред големите на радиопазара отскоро намери и "Нюз корпорейшън". Собственикът на "Би Ти Ви" сложи едновременно ръка върху четири радиостанции - "Класик FM", "Джаз FM", NJoy и "Зи рок", което използва честотата на бившето "Нова Европа", като придоби 75% от "Радиокомпания Си Джей". Друга американска компания, "Еммис комюникейшънс корпорейшън", пък беше сред първите, които решиха да инвестират в страната, като купиха 66.5% от акциите на дружеството FM+.


Прогнозите в бранша са, че процесът на консолидация ще продължи и след присъединяването на страната към ЕС, движен от развиващата се икономика и нарастващите обеми на рекламните бюджети, инвестирани в радио. Очакванията на основните играчи са, че през следващите пет години те ще нарастват с между 10 и 20 на сто на годишна база.
Радио "Експрес" излъчва програмата си в 12 града, включително и София. Според проучване на агенция "Арбитраж" сред слушателите на възраст над 15 години седмичната аудитория на радиостанцията в страната достига 23 хил. души, което и отрежда рейтинг от 0.6 на сто. Информацията, публикувана на интернет страницата на "Експрес", сочи, че засега форматът на радиото съчетава съвременна музика и новини на всеки половин час. Антоанета Арсова отказа да коментира дали той ще бъде запазен.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на тони
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK