Акциите на "Болканс голд" поскъпват заради проектите си в България

Силният интерес към акциите на австралийската компания "Болканс голд" (Balkans Gold), която е партньор на канадската "Юромакс рисорсис" в проучванията на златни находища в България, покачи цената им с 10 на сто до 20 цента за брой на фондовата борса в Пърт след първия ден на търговия, откакто дружеството стана публично. Това предаде агенция AAP в четвъртък.


Дружеството набра 5 млн. долара чрез първично публично предлагане, за да финансира бизнес проектите си за България. При операцията бяха разпределени общо 25 млн. акции по 20 цента всяка.


Очаква се след успешното приключване на емисията "Болканс голд" да изкупи от "Юромакс" част от правата за търсене на ценни метали в Огоста, Брезник и Ракитово, за които канадското дружество притежава лицензи. В трите находища се счита, че има потенциал за добив на повече от милион унции злато, показват досегашните анализи. Споразумението за партньорство на двете фирми предвижда възможността австралийската компания да получи до 75% дялово участие в обекта, при положение че за периода на проучванията инвестира в проучването на находищата определена сума пари.
По оценка на ръководството на "Болканс голд" перспективите пред разработването на находища за природни ресурси в България са големи, стига да бъдат решени проблемите с корупцията и бюрокрацията. Очакванията са оперативният риск за чуждестранните минни компании да намалее с присъединяването на страната към ЕС следващата година.


Дъщерното дружество на "Юромакс" в България "Мартерн" беше принудена да изтегли техниката си в находището в Попинци, близо до Пазарджик, заради натиск от местната общественост, независимо че разполагаше с всички лицензи и разрешителни за целта.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK