Американските корпоративни облигации катерят нови върхове

От началото на годината са продадени дългови книжа за над 677 млрд. долара

Продажбата на американски корпоративни облигации минаха рекордните 677 млрд. долара от началото на годината, като тепърва предстоят още няколко големи емисии, отбелязва агенция "Блумбърг". Предишният рекорд от 675.7 млрд. долара беше достигнат през 2001 г. До края на годината се очаква "Фрийскейл семикъндъктър" (Freescale Semiconductor) и още десетина компании да продадат облигации на стойност от над 80 млрд. долара, сочат данните на "Банк ъф Америка секюритис" (Banc of America Securities). Причина за засилените продажби са ръстът на държавните облигации през последните четири месеца, както и сделките по сливания и поглъщания на стойност над 1.29 трлн. долара, които окуражиха компаниите да поемат нови задължения.


Наблюдава се огромно предлагане на пазара за корпоративни облигации през последните два месеца и пазарът реагира доста добре, коментира пред "Блумбърг" анализаторът от "Гранд Рапидс" (Grand Rapids) Мичъл Стейпли. Предлагането е добро, а корпоративните резултати са все още задоволителни, допълни още Стейпли. Прогнозите са до края на годината общата сума на продадените корпоративни облигации да достигне 800 млрд. долара, сочат още данните на "Банк ъф Америка секюритис". В същото време, доходността на десетгодишните съкровишни облигации, които са измерител на корпоративната и на потребителската задлъжнялост, се е понижила до 4.6% от 5.24 на сто през юни, с което се приближава до най-ниските си стойности от началото на май.


Сред най-големите корпоративни продажби бяха тази на търговеца на горива "Шениер енърджи" (Cheniere Energy), "Верайзън информейшън сървисис" (Verizon Information Services), която е част от "Верайзън комюникейшънс" (Verizon Communications), както и това на "Колгейт-Палмолив".
Около 42% от общата стойност на продадените корпоративни облигации са в резултат на сделки по сливания и поглъщания, посочва Джон Лонски от "Муудис". Тази година отчете най-високата активност на подобен род сделки от 2000 г. насам, когато бяха реализирани сливания на стойност 1.46 трлн. долара. "Оракъл" продаде облигации на стойност 5.75 млрд. долара, необходими за закупуването на "Сибел систъмс" (Siebel Systems), а "Сиско систъмс" продаде 6.5 млрд. долара за придобиването на "Сайънтифик-Атланта" (Scientific-Atlanta).
В подкрепа на тази тенденция са и силните корпоративни резултати през последните няколко месеца. Тези на компаниите, включени в индекса S&P 500, за последното тримесечие са отчели покачване от 17.4 на сто, което ще бъде 13-ият поред период на покачване, както и най-дългият в продължение на близо 50 години.
Корпорациите се намират в най-добрата си форма от 20 години, което действа като магнит за инвеститорите, коментира по-рано тази година Грегъри Питърс от базираната в Ню Йорк инвестиционна компания "Морган Стенли" (Morgan Stanley). Най-често компаниите използват свободните си парични средства да увеличат дивидентите и да изкупуват обратно свои акции, като по този начин увеличават приходите за акционерите, допълни още Питърс.


Много инвеститори обаче все още остават скептични по отношение бъдещето на пазара за корпоративни облигации и очакват скорошна промяна в тенденцията, която според тях ще се обърне в обратна посока.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK