Кметовете се оказват неподготвени да контролират строежите

Местните власти се оказаха неподготвени да изпълняват функциите на контрола върху строителството, които сами поискаха.
Това е заявил заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев по време на семинар с началниците на регионалните дирекции за национален и строителен контрол, съобщи пресцентърът на ведомството. По време на семинара е обсъдена децентрализацията на функциите на държавата по контрола на строителството, увеличаването на ролята на местната власт и на задълженията и отговорностите на инженера консултант.


Въведеното състезателно начало по отношение на установяване на законността на строителство в Закона за устройство на територията не е довело до очакваните резултати, е било отчетено на семинара. Поради това се налага Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) да защити живота и здравето на хората и да създаде условия, при които да няма тежки аварии в процеса на строителството и експлоатацията на сградите. ДНСК трябва да се намеси и да защити правата на инвеститорите при реализацията на тяхната инициатива, казал още Ковачев. Според него трябва да се обърне по-голямо внимание на спазването на законността при одобряването на инвестиционни проекти и издаването на разрешения за строеж.


Консултантите също се нуждаят от по-строг контрол, защото техният надзор върху строежите не е достатъчно ефективен. Необходим е активен диалог с консултантите, е заявил зам.-министър Ковачев. По време на семинара е бил обсъден и проблемът с въвеждането на готовите обекти в експлоатация и необходимостта това да става по-бързо и качествено.


След промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) през 2004 г. сроковете за издаването на документите за започване на строителство бяха съкратени чувствително. Това беше направено с цел да се облекчи инвестиционният процес. По закон разрешителното за строеж трябва да се получи за 7 дни, ако всички документи са изрядни и проектът има т.нар. доклад за съответствие, който се издава от консултанта. На практика обаче най-краткият срок за получаване на виза за строеж е два-три месеца, твърдят предприемачи. С промените в ЗУТ се даде възможност на местната власт да контролира и незаконното строителство. Така се получи троен контрол - веднъж общината, след това ДНСК и като трета инстанция съдът. Практическият резултат обаче имал обратен ефект. Инвеститори започват да строят обекта още преди да са получили разрешение, а заради недобри проекти се стигна дори до срутване на пътища и писти, каквито случаи имаше в зимния курорт Пампорово

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK