Агенцията по лекарствата затвори два завода

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Емил Христов издаде заповед за временно спиране на производството на медикаменти в "Аптечно Велико Търново 2000" АД и в "Лавена" АД - Шумен, съобщава официалният сайт на ИАЛ. При извършените проверки на място са констатирани несъответствия с изискванията за добра производствена практика.


Установено е, че не са спазени нормите за качество и хигиена на работното място. Направени са предписания за привеждане на помещенията в съответствие с изискванията, казаха от ИАЛ. Ако и при следващата проверка цеховете не отговарят на стандартите, агенцията може да ги затвори завинаги. Двата завода произвеждат спирт, риванол и различни тинктури. Това са първите затворени фармацевтични производства след 2004 г. Тогава бяха спрени предприятия за хомеопатични продукти.


ИАЛ започва повсеместни проверки на производителите на медикаменти у нас. Ревизиите са по искане на Европейската комисия. Ще бъдат санкционирани всички производства, които не отговарят на стандартите, съобщиха от ИАЛ. Според експерти от 75 фармацевтични завода у нас не повече от 15 покриват стандартите на ЕС. Необходими са много инвестиции, за да се подобрят качеството на продуктите и условията на работа, в противен случай заводите ще трябва да затворят врати, обясниха от ИАЛ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK