Алан Леви: Ще инвестираме и в жилищни, и в търговски обекти в България

Шеф на "Тишман интернешънъл"

Алан Леви

© Юлия Лазарова

Алан ЛевиМиналата седмица международната компания "Тишман" (Tishman International Companies), която финансира и управлява имоти с обща площ над 3.7 млн. кв.м, представи първия си проект в България "София еърпорт център" (Sofia Airport Center). Очаква се строителството му да започне в началото на 2007 г. и да приключи за пет години. В изграждането му компанията ще вложи 200 млн. евро, като използва собствени средства и кредити от софийския клон на гръцката банка "Емпорики". Повече за проекта и плановете на "Тишман" у нас - от шефа на фирмата Алан Леви.
Защо решихте да инвестирате в България?
- От няколко години следим и анализираме региона и възможностите за инвестиции в Централна и Югоизточна Европа. Пазарът се развива добре, върви нагоре. Преди да вземем решението, имахме и няколко официални срещи с представители на правителството. Освен това тук хората ни харесват. Настроени са приятелски. София е едно добро място за бизнес и затова сме тук.


Какво ще представлява "София еърпорт център"?
- Ще изградим в София един уникален мултифункционален бизнес комплекс с офисни сгради, логистична база, складови площи и хотел. Той ще бъде построен на 300 метра от новия терминал на летището върху терен от 10 хектара. Строителството ще протече на два етапа, като ще разчитаме на български компании и местни материали. В първата фаза предвиждаме да бъдат инвестирани около 100 млн. евро. Най-напред в експлоатация ще бъдат пуснати складовите и част от офисните площи.
След 5 години, когато приключи строителството на целия проект, инвестицията ще бъде за 200 млн. евро. Тогава в него ще работят около 10 хиляди души. Погрижили сме се това да става в една приятна атмосфера с много светлина, зелени площи. В центъра на комплекса ще бъде построено и изкуствено езеро. С други думи, както и при други наши проекти, които сме реализирали по света, в резултат на нашата инвестиция ще открием нови работни места, което помага за развитието на местната икономика. От срещата си с кмета на София Бойко Борисов разбрах, че до 3 години се очаква да бъде построено и метрото, като в близост до комплекса ще има спирка. Това е много хубаво и ще бъде удобно за хората.


Кое наложи да промените първоначалната концепция на проекта? Предвиждаше се складовите площи да бъдат чувствително повече?
- Не сме променили генерално концепцията на парка. Той е направен спрямо търсенето на пазара. Това е гъвкав проект, който отчита ситуацията и дава повече възможности за бизнес. Разработен е от екип от известни архитектурни бюра - българската компания "Проарх градоустройствено проектиране, архитектура и дизайн" и чуждестранната Cigler & Marani Architects. Те бяха избрани измежду няколко компании на базата на два основни критерия - техния опит и доколко представата им за "София еърпорт център" отговаря на нашата визия. Освен това проектът не е само чертежи. Затова избрахме Gardiner & Theobland да се грижат за бюджета и управлението му. Това са компании с голям опит при реализацията на такива проекти.
Не смятате ли, че реализацията на проекта закъсня с няколко години. Какви административни трудности срещнахте? Говореше се, че гръцката компания "Промота", от която купихте имота, ви е изнудвала за повече пари?
- Действително имаше забавяне на проекта. Наложи се да правим промяна на регулативния план на земята, което отнема време. В момента работим с различни държавни агенции за промяна на статута на земята от земеделска в такава за застрояване с бизнес обекти. Процедурата е дълга. Първо трябва да минем през земеделското министерство, откъдето да получим документ, като очакваме това да се случи в най-скоро време. След това ще кандидатстваме в общината за получаване на виза за строителство. Надяваме се до няколко седмици, най-късно до средата на декември, да получим всички необходими документи, за да може в началото на следващата година да започнем строителството.


С избирането на компанията "Проарх", която е на главния архитект на София Петър Диков, нещата не се ли ускориха?
- Ние избрахме "Проарх" много преди шефът на тази компания и неин собственик да стане главен архитект на столицата. Спряхме се на "Проарх" заради техния опит и многото реализирани обекти от тяхна страна - хотели, търговски, офиси. Те имат много перспективно виждане. Визия, която гледа напред, и това ни допадна.


Смятате ли да кандидатствате за получаване на сертификат за първи клас инвеститор, за да получите административна подкрепа за по-бързо придвижване на документите?
- Имахме предвид възможностите на Закона за насърчаване на инвестициите и вече сме кандидатствали. Процедурите обаче отнемат повече време и очакваме да получим такъв сертификат в скоро време.


Очаквате ли след построяването на комплекса някои компании, които сега са се настанили в други офиси, да се насочат към вас? На какви нива ще отдавате площите?
- Ориентирани сме към международните фирми, които търсят площи в близост до летището. В момента се водят преговори с български и чужди компании за наемането им. Тази дейност сме я поверили на "Фортън", която е асоцииран партньор на Cushman&Wakefield Healey&Baker за България. "Фортън" водят преговорите с местните компании, а Cushman&Wakefield - с международните. С отварянето на центъра смятам, че няма да изложим на риск сега съществуващите офисни пространства в София. Нашите потенциалните клиенти са спедиторски и транспортни фирми, както и компании в областта на телекомуникациите и високите технологии. Предварително цени не могат да се посочат, но те ще бъдат максималните, които могат да се постигнат за този район и предлаганото качество.


Какви са другите планове на "Тишман" за инвестиции в България?
- Оглеждаме няколко други възможности за инвестиции тук. Нашият представител за Европа често идва в България. Вече сме разгледали няколко проекта, но все още не сме се спрели на конкретен. Идеята ни този път не е насочена към международните пазари и привличането на чужди компании, а по-скоро към задоволяване на нуждите на местния пазар. Ориентираме се към жилищното строителство и търговски обекти. Оглеждаме проекти не само в София, но и в Пловдив, Варна, Бургас и Банско. Търсим подходящи терени. Друг наш приоритет за развитието ни тук е управлението на недвижимите имотите, т.нар. пропърти мениджмънт. Този пазар все още не е разработен в България и тепърва предстои да расте.


Какво показват проучванията на "Тишман" за пазара на имоти у нас?
- Нямаше да сме тук, ако не вярвахме във възходящото развитие на пазара на недвижими имоти в България. Ще продължават да идват все повече големи международни компании и фондове, които да инвестират тук. Смятаме, че сме дошли на правилното място и в точното време

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK