"Девня цимент" носи по-висока печалба на "Италчементи"

Бизнесът в България отново е със значителен принос за ръста на финансовите резултати на производителя на цимент "Италчементи груп". Това показва консолидираният отчет на корпорацията за деветмесечието на годината. "Италчементи" е собственик на българските заводи за цимент в Девня и Димитровград и държи повече от 40 на сто от пазара на цимент в страната.


За периода януари - септември групата регистрира над 40 на сто ръст на печалбата за първото тримесечие на годината до близо 525 млн. евро. Приходите на компанията нарастват с 18% до над 4.39 млрд. евро, а оперативната печалба - с над 42 на сто до 827.3 млн. евро, става ясно от данните във финансовия отчет.


Пазарите на развиващите се страни като България, на които "Италчементи" присъства, отново са с основна заслуга за успешните резултати, става ясно от коментара на ръководството във връзка с отчета за деветте месеца. В групата на България влизат още Турция, Египет и Мароко. Корпорацията отчита ръст на продажбите във всички сегменти на производството - цимент, бетон, агрегати и сухи строителни смеси.
"Италчементи" предвижда да вложи 185 млн. евро за модернизацията на предприятието в Девня през следващите три години. Значителна част от тях ще бъдат инвестирани в проекти за покриване на екологични стандарти, тъй като циментовата индустрия е сред рисковите в това отношение. След приключването на проекта капацитетът на завода ще се увеличи с 50 на сто и ще изнася бетон и инертни материали за САЩ. Досега в заводите в Девня и Димитровград "Италчементи" е вложила близо 260 млн. долара, като изцяло е обновено производството във "Вулкан" - Димитровград.


Италианската компания е петата по големина в света с годишно производство от 70 млн. тона цимент. Компанията притежава 62 циментови завода, 147 кариери, 575 бетонови възела и други производствени площадки в 19 страни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK