Томо Борисов: Ще развием дейността си на Балканите и в Близкия изток

Охранителната дейност в страната е много добре регламентирана, казва президент ът на "Секюрити група Алфа"

Томо Борисов

© Георги Кожухаров

Томо Борисов"Секюрити група Алфа" е е основана през 1993 г. от Томо Борисов, който е неин собственик и управител. Компанията е специализирана в комплексното осигуряване на физическа и техническа охрана на лица, фирми и учреждения, хотелски вериги, казина, ценни пратки и товари, моторни превозни средства и недвижимо имущество. Борисов е завършил Националната спортна академия, има и специализирано полицейско образование и дългогодишен стаж в Националната служба за охрана. Той е председател на Алфа клуб "Да оцелееш", като програмата работи в няколко училища в столицата и страната и вече има обучени около 2000 граждани.


Как се разви компанията ви, която е на пазара вече 14 години?


- "Секюрити група Алфа" притежава пълен национален лиценз от МВР и Дирекция на полицията за физическа и техническа охрана. Във физическата се включва охраната на обекти, на физически лица, охрана на масови мероприятия, а в техническата - охрана на домове и офиси и инкасо на ценни пратки и товари. Във фирмата работят над 1300 служители. Работим на територията на цялата страна. Важно е да се отбележи, че самите ние произвеждаме високотехнологични продукти за сигурност и сме сертифицирани по ISO 9001. Произвеждаме продукти, които работят по GPS, GSM и радиопът и служат основно за автомобили, домове и офиси. В момента наблюдаваме над 25 хил. автомобила на територията на цялата страна. Сега започваме и производството на най-новия си продукт по програма "Алфа SOS", които работят по GPS и GSM за защита на гражданите. С тяхна помощ, ако някой има проблем, той може да натисне паник-бутона и по този начин ние ще получим сигнала и ще изпратим на мястото силите на полицията или на нашата охранителна фирма. На тази база имаме договорка и работим пряко с Дирекцията на полицията и Столичната дирекция на вътрешните работи, с които имаме и пряка телефонна връзка. Освен това работим и в сферата на обучението и подготовката на кадрите в охраната. Имаме лиценз от агенцията към Министерския съвет, който ни дава право да обучаваме кадри за над 26 вида професии. Освен всички видове охранители обучаваме и специалисти по телекомуникации, компютри и т.н. Само за миналата година сме обучили над 2500 души не само за нашата фирма, но и за външни фирми, както и хора, които искат да работят в някоя от тези професии. Също така имаме достъп до класифицираната информация на НАТО и лиценз за търговия с оръжие.
Какви са плановете ви в тези сфери?
- Освен в България от две години работим и извън страната. Имаме свои представителства в Сърбия, Македония, Кувейт и Сирия. Плановете ни са в някоя от страните от Близкия изток да направим смесени дружества. Очакваме това да стане в най-скоро време. В Сърбия и Македония до края на следващата година освен представителства искаме да установим партньорства и смесени дружества. Досега присъствахме на пазара в тези две страни само чрез продуктите си, но искаме да развием пълния цикъл от услуги, включително и физическа и техническа охрана. Водим преговори да навлезем и на пазарите в Гърция и Испания. Най-общо казано, целта ни е да излезем с дейността, продуктите и опита си извън България. Това обаче е труден и дълъг процес, защото този вид дейност изисква специална регистрация и лицензи в различните страни, които се получават след провеждане на сериозни проучвания и анализи на дейността и продуктите ни. В Гърция например чуждите охранителни фирми, които искат да работят в страната, трябва да идват от страна - членка на ЕС, иначе нямат право да развиват дейността си. На чужденци е позволено само да участват с най-много 25% като акционери в охранителни фирми. Като цяло правилата в бизнеса са много строги навсякъде, защото на охранителният сектор се гледа като помощно звено на държавата за противодействие на престъпността.


Достатъчно добре ли е регламентиран браншът в България?


- Охранителният бизнес претърпя много сериозна промяна в последните години. В началото се работеше само с регистрация, наредба и инструкция от полицията, а сега вече действа Законът за частната охранителна дейност, който беше приет през миналата година. Този закон е съобразен с европейския опит и го приложи в България, така че сега частната охранителна дейност в страната е много добре регламентирана, което е голяма крачка напред.
Какви са вашите клиенти?


- След приемането на Закона за частната охранителна дейност вече е позволено на фирми като нашата да обезпечават държавни сгради, учреждения и обекти и държавни мероприятия, като ние вече работим активно и в тази насока. Отделно охраняваме и частни обекти. На Запад това е много по-развито и частни охранителни фирми пазят пристанища, министерства, летища, държавни учреждения и т.н. Затова смятам, че това ще навлиза все по-широко и в България и има много голямо пространство за развитие на този вид бизнес. Клиентите тук също ще се увеличават.


По-голямата част от клиентите ни - над 95%, са компании - държавни и частни. Останалите са частни домове и физически лица. Едва ли съотношението ще претърпи сериозни изменения. Очаквам услугите да стават по-популярни сред гражданите, но постепенно. Причината е, че според мен българинът още живее с мисълта, че на него не може да му се случи. Чак когато стане жертва на кражба, тогава се обръща към частните охранителни компании. Аз бих посъветвал хората да не чакат да се случи нещо подобно. Вече на пазара има много компании, които предлагат много разнообразни пакети от охранителни услуги и техника на различни цени. Тепърва ще се формира културата на българските клиенти за това задължително да си осигурят някаква сигурност - дали ще е чрез инсталиране на сигнално-охранителна техника или със застраховка на живота и имуществото си.
Има ли в България достатъчно подготвени кадри за охрана?


- По последни данни у нас над 800 фирми притежават лиценз да извършват тази дейност и над 100 хил. души се занимават с охрана. Законът обаче вече ясно поставя минималните изисквания, които един охранител трябва да покрива, които включват криминалистика, самозащита, правни познания и т.н. Според мен има още какво да се направи за подобряването на професионалната квалификация на хората и тя трябва да бъде разделена на няколко нива според вида охрана, която ще се предлага. В лиценза, който ние получихме за обучението на кадри, квалификацията за охранителна дейност се дели на три групи - за лична и физическа охрана и за охрана на ценни пратки и товари. Това вече е много добре регламентирано от държавата. Като цяло мога да кажа, че българските експерти и специалисти в областта са наистина уважавани и търсени не само в Европа, но и в света.


Каква е конкуренцията на пазара?


- Все още са малко фирмите, които предлагат едновременно и физическа, и техническа охрана. На пазара вече присъстват както вносни технически продукти, така и български. Те обаче все още са сравнително скъпи. Когато става дума за човешки животи и сигурност, обаче нищо не е скъпо. Всеки може да отдели някакви средства за защитата си - може да е метална врата, секретна ключалка, решетки или сигнално-охранителна техника.


Пазарът в България вече е добре развит. Занапред очаквам той да се пренареди и предимство ще имат компаниите, които успеят да предложат една наистина качествена услуга, и тези, които отговарят на критериите. В Испания например има една фирма, наречена "Просегур", в която работят 36 хил. души. Нашата професионална армия е 35 хил. души. В Испания, чието население е от около 40 млн. жители, има 14-15 подобни големи охранителни фирми.
Как ще се движат цените на охранителните услуги в България?


- В момента те са много под средните за останалите европейски страни. Неизбежно услугите ще поскъпват, защото стават все по-модерни и се развиват много бързо, за да осигурят защита не само срещу битовата престъпност, кражбите, нападенията, но и срещу тероризма, който засяга широк кръг от обществото. Хората постепенно свикнаха с тези мерки и ги предприемат сами. Всичко това налага повишаване на квалификацията на охранителите и да се инвестира повече в технически средства за охрана. Това ще се отрази и на цената на услугите.
С какви основни проблеми се сблъсквате в работата си?


- Би трябвало да има по-голяма лоялност и коректност между охранителните фирми. Държавата вече е регламентирала достатъчно добре сектора и неговите подсектори, но такава регулация все още липсва от гледна точка на цените. Все още на пазара се появяват фирми, които искат на всяка цена да вземат даден обект и предлагат услугите си на нереално ниски цени, които не отговарят на риска. Това личи особено при различните търгове и обществените поръчки, където цената е решаваща. Все още не се обръща достатъчно внимание на факта, че качествената охрана зависи изцяло от човешкия фактор, като охранителят трябва да е наистина добре подготвен и квалифициран, за да отговори на конкретните изисквания в сигурността. Преди дейността беше много подценена, но това вече се промени, защото навлязоха много охранителни фирми. Предстои секторът да се регламентира още от гледна точка на цените. Заедно с това предстои и клиентите да разберат, че за да получат охрана, която да покрива рисковете, трябва да платят и съответната цена. Би трябвало да се засили взаимодействието между обществото, държавните институции и охранителните фирми.
Вие лично, ако трябва да изберете охранителна фирма, към коя бихте се обърнали?


- Аз като експерт по сигурността имам високи изисквания към фирмата и ще избера тази, която може да ми осигури висококвалифицирана охрана, която да съчетава както физическа, така и техническа сигурност. Човекът трябва да е интелигентен и подготвен. Мен ръстът и физическата сила не ме впечатляват. Бих избрал и фирма, която може да ми осигури всичко това на съответното качество и съм готов да платя добре на тази фирма. Вече има такива компании в България, но има и такива, които не могат да поемат тези отговорности. Трябва да се избира внимателно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK