,,Феърплей интернешънъл" прави агрофонд

Първият по рода си у нас земеделски фонд ,,Феърплей аграрен фонд" (ФАФ) започна дейността си в Североизточна България с учредителен капитал от 24 млн. лв. и закупени до момента 43 500 дка земеделска земя. Това съобщи изпълнителният му директор Марио Маринков при представяне на дружеството в гр. Вършец. От целия учредителен капитал досега в покупки на земи са вложени около 7 млн. лв. Агрофондът купува площи, които окрупнява и след това обработва чрез собствени дружества и печели от земеделската продукция. Учредител на ФАФ е строителната компания ,,Феърплей интернешънъл", която държи 99.37% от капитала. Акционери стават и собствениците, които са му продали земите си - те получават пари, срещу които после вземат акции на фонда - пазарната цена на декар е равна на броят акции с номинал 1 лв, които се вземат. Предвижда се следващата година фондът да се качи на Българската фондова борса.


Идеята на агрофонда възниква заради изискванията, които ЕС поставя пред земеделските стопани. Ако искат да получат субсидии, поне 10 дка трябва да е обработваемата земя, за да отпусне съюзът пари за нея, съобщи Николай Пейчев, съветник на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил. Освен това субсидията получава не собственикът, а този, който обработва земята. Уедряването на земите дава възможност и за по-ефективно производство със съвременна техника, коментираха от ФАФ. Арендаторите на земята ще бъдат собственост на агрофонда, предстои придобиването на три от тях, каза Марио Маринков. Компанията вече има два селскостопански комплекса в гр. Грамада и с. Хайредин и съвременна техника на стойност над 3 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK