"Меритън нетуърк" ще доставя оборудване за SEEREN2

Канадската компания "Меритън нетуърк" (Meriton Networks), разработила мрежовата архитектура AON (Agile Optical Networking), е обявила, че е била избрана да достави високоскоростно оптично мрежово оборудване за Югоизточната европейска изследователска и образователна мрежа (SEEREN2). Новината съобщи агенция "Нюзуаер" (Newswire). SEEREN2 се ръководи от Гръцката национална изследователска и образователна мрежа (GRNET), в която участват идентичните мрежи на девет страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Черна гора, Гърция, Унгария, Румъния и Сърбия. SEEREN2 ще се обедини с паневропейската мултигигабитова мрежа GEANT2 и ще има за цел да намали дигиталната пропаст, която все още отделя повечето страни на Югоизточна Европа от останалата част на континента.


"Приветстваме усилията на SEEREN2 и се радваме, че бяхме избрани за този проект", казва един от директорите на "Меритън нетуърк" - Бил Гартнър. Според него образователната мрежа е критично важен компонент за подобряването на търговския и научния потенциал на тези страни, свързан с членството им в Европейския съюз.


SEEREN2 е насочена към създаването на следваща генерация в сегмента на GEANT2 в Югоизточна Европа, така че водещите технологии и услуги да бъдат достъпни за цялата изследователска и образователна общност и за всички научни сектори, без да има дискриминация между потребителите и местоположението им в региона. Основен елемент на тази инфраструктура е Югоизточноевропейската изследователска и образователна опорна мрежа, която се разширява чрез участието на националните мрежи и на крайните потребители от всички страни - участнички в проекта.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK