Търгът за оптичната мрежа на НЕК е удължен

Търгът за изграждането на телекомуникационната мрежа на Националната електрическа компания (НЕК) е удължен с един месец, сочи допълнително съобщениe в електронния регистър на Европейската комисия, Tenders electronic daily. Вместо до 15 ноември всички компании, които искат да изградят мащабната мрежа, могат да подават офертите си до 15 декември.


Проектът за телекомуникационната мрежа на НЕК се финансира с кредити от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и със собствени средства на компанията. Планира се мрежата да е дълга 2200 км и да се използва за пренос на данни, международен трафик и за наети линии от останалите оператори. В момента НЕК има мрежа от около 700 км главно в Централна България. Вече са изградени отсечките София - Пловдив и Плевен - Мизия - Козлодуй. Проектът е част от програма "Енергия 2", която предвижда рехабилитация и модернизация на електропреносната система и подпомагане на присъединяването на българската електроенергийна система към Съюза за координация при преноса на електрическа енергия (Union for the Co-ordination of Transmission of Electricity - UCTE).


Всички компании, които искат да се включат в процедурата за избора на компания, която да изгради тази оптична мрежа, могат да закупуват тръжна документация на английски език срещу 200 евро. Те трябва да платят и гаранция за участие от 45 хил. евро. Компаниите трябва да предложат срок за изграждането на мрежата не повече от 4.5 месеца, тъй като ще бъдат автоматично изключени от търга. Тези кандидати, които предложат между 3 и 4.5 месеца, ще бъдат глобявани с 1% за всеки допълнителен месец след третия. За да могат да участват, компаниите е необходимо да имат среден годишен оборот за последните три години от поне 6 млн. евро. През последните пет години от кандидатите се изисква да са изградили около 5 хил. км оптична мрежа, а производителят на оборудването, което ще се използва в съоръжението, трябва да има валиден стандарт за управление на качеството ISO 9000:2000 поне до края на проекта.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK