Веригите за техника ще продължават да растат и през 2007 г.

Темпът на продажбите ще се забавя

Веригите за техника инвестират най-често в изграждането на големи хипермаркети

© Юлия Лазарова

Веригите за техника инвестират най-често в изграждането на големи хипермаркетиГолемите вериги за бяла и черна техника планират през следващата години сериозни инвестиции в своето разрастване, показва допитване на "Дневник" до основните играчи на пазара. Всяка една от компаниите ще прибави към мрежата си между два и пет нови обекта, като повечето планирани инвестиции ще са в магазини от типа хипермаркети. Представителите на сектора обясняват, че следващата година ще е последната в активното развитие на търговската им мрежа, след което пазарът ще навлезе във фаза на успокоение. В резултат на това продажбите ще растат с по-бавни темпове и някои компании ще последват стратегията за привличане на чужди инвеститори, на които да прехвърлят бизнеса си.


По информация на компаниите пазарът на бяла и черна техника за миналата година се изчислява на 650 млн. евро. В различните сегменти годишното увеличение на продажбите варира в различни проценти, но средният ръст се определя на 30%. През 2007 г. компаниите очакват подобен ръст на оборотите, като за него ще допринесе и очакваното увеличение на цените на техниката заради повишената екотакса, която ще влезе в сила от началото на следващата година.


През следващата година една от основните вериги за техника - "Технополис", планира да инвестира 10 млн. евро в отварянето на четири нови хипермаркети. Плановете са в начална фаза на реализация и затова не можем да посочим точно в кои градове ще са новите обекти, каза мениджърът на веригата Божидар Колев. Компанията обаче се е насочила към населените места от среден тип като Велико Търново, Хасково, Габрово, Кърджали. Това потвърждава тенденцията още от миналата година, че след като покриха големите градове, веригите за техника се насочиха към по-малките. Също така някои от компаниите отварят по втори магазин в един и същ град.
Единият от новите магазини на "Технополис" ще е голям хипермаркет в София, обяви Колев. В момента компанията има два обекта в столицата.


Другата основна верига на пазара за техника - "Техномаркет", която има дял от 40% и близо 260 млн. евро оборот за миналата година, също планира сериозно развитие на бизнеса си не само в България, но и в съседните страни. Веригата преживя това, което се очаква да се случи и с други играчи на пазара - преди няколко седмици "Екуест инвестмънтс" стана собственик на 51 на сто от бизнеса на веригата с опция през следващата година да я придобие цялата. Първата част на сделката беше за близо 61 млн. евро. Привличането на нови инвестиции ще бъдат използвани за разширяване на бизнеса на веригата чрез изграждането на нови хипермаркети и ритейл паркове. Очаква се след влизането на страната в ЕС на пазара да дойдат нови чужди вериги за техника, каза управляващият съдружник на "Зора" Пламен Стойков и посочи за пример френската компания "Карфур", която е сериозен играч в сферата на търговията. Някои от веригите имат стратегията да влизат на нови пазари, като купуват местни играчи. Други пък започват бизнеса си отначало. Сериозни инвестиционни фондове проявяват интерес към България, обясни и Божидар Колев. По думите му обаче пазарът в средносрочен план ще се насити и няма да има голям потенциал за успеха на големите чужди вериги.


До края на годината българската верига "Зора" очаква да открие два хипермаркета за техника, от които единият ще е в София, а другият - в провинцията, обяви Пламен Стойков. Инвестициите на компанията се очаква да достигнат 10 млн. лв. през тази година. През 2007 г. компанията предвижда да отвори общо поне 5-6 шест обекта, като някои от тях ще са с по-малки размери и ще са част от новостроящи се молове. Компанията очаква през тази година оборотът й да достигне 60 млн. евро.


Разрастване планират и другите вериги на българския пазар. "Техноцентър Елит" през следващата година ще има нов магазин в Търговище и най-вероятно в Гоце Делчев, обявиха от компанията. Веригата претърпя сериозно развитие през тази година, като отвори нови магазини в София, Пловдив, Благоевград и Русе.


Компанията за техника "Денси" през тази година ще открие нов хипермаркет заедно с веригата за храни "Била" в Стара Загора. През следващата година компанията ще влезе в Бургас, Варна и Русе, обяви мениджърът на компанията Мартин Згурев.- "Технополис" ще вложи 10 млн. евро в четири хипермаркета в София и провинцията


- "Техномаркет" инвестира в нови хипермаркети и търговски паркове в България и в Сърбия


- "Зора" ще отвори два хипермаркета и три-четири по-малки магазини


- "Техноцентър Елит" планира два обекта


- "Денси" ще инвестира в общо пет хипермаркета (собствени и под наем) в провинцията

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK