"Ахолд" продава магазините си в Полша на "Карфур"

Холандската верига магазини "Ахолд" (Ahold) заяви, че ще продаде губещия си полски бизнес на втората по големина верига за продажби на дребно в света "Карфур" (Carrefour), съобщи агенция Ройтерс. Компанията обаче изненада пазара с необичайно високата цена, за която ще се раздели с полските си магазини - 375 млн. евро. Сумата е значително над прогнозираните 175 млн. евро, коментира Ричард Уитейгън от "Ес Ен ЕС секюритис" (SNS Securities). За сметка на това обаче "Карфур" е готова на всичко, за да получи по-голяма власт на полския пазар, където в момента оперира най-големия му конкурент - британската "Теско" (Tesco). Очакванията са продажбата да бъде финализирана през първата половина на 2007 г. Пазарът реагира негативно на новината, като акциите на "Ахолд" отстъпиха с 0.14% за ценна книжа, а тези на "Карфур" останаха непроменени на ниво от 46.2 за брой.


След транзакцията "Карфур" ще се превърне във втората по големина в Полша верига магазини на хранителни стоки, заявиха от френското дружество. Закупуването е част от стратегията на компанията за развитие. Още миналия месец "Ахолд" заяви, че ще продаде американския си бизнес, както и операциите в Полша и Словения, като част от плановете за преструктуриране. За третото тримесечие на годината бизнеса на "Ахолд" в Централна Европа - тези в Полша, Словакия и Чехия, отчетоха оперативна загуба от общо 31 млн. евро. Продажбата на активи от своя страна ще улесни сливането между "Ахолд" и белгийските супермаркети "Делхайз" (Delhaizе).


"Ахолд" навлезе в Полша през 1995 г., като в момента разполага със 179 супермаркета с името "Албърт" (Albert), още 15 по-малки хипермаркета и четири газстанции, а общият брой на служителите надхвърля 10 хиляди души.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK