Шепа фирми изземват училищните ремонти

Просветното министерство ограничава пазара за четири години напред

С мегаконкурс за четиригодишен договор за обществена поръчка с финансов ресурс десетки милиони левове образователното министерство възнамерява да съсредоточи ремонта на хиляди училища в ръцете на няколко големи компании. Обявата на страницата на Агенцията за обществени поръчки неприятно изненада всички засегнати - от Националното сдружение на общините до строителната камара, които не са били консултирани.


Условията на поръчката са такива, че ще могат да участват само големи строителни и инженерингови компании, които могат да работят едновременно в няколко града и имат поне 10 млн. лв. приходи за последните три години. Друго ограничение е всички кандидати да имат разрешение за извършване на дейности, свързани с изграждане на ВиК мрежата и с газификацията на обектите. Искаме да сме сигурни, че избраните компании ще са достатъчно големи и ще имат капацитета да отговорят на изискванията, обясниха от министерството в понеделник. При всеки конкретен ремонт ще се събират финансовите предложения на всяка една от трите избрани компании, а ремонтът ще се реализира от онази от тях, която е посочила най-изгодната оферта, обясни в понеделник главният секретар на министерството на образованието Димитър Танев.


С победителите ще се сключи четиригодишен рамков договор за обслужване на училища в шест района и така за този период ще бъде ограничен достъпът на другите строителни дружества. За всяка една група ще бъдат избрани между една и три компании. Това означава, че в най-добрия случай три изпълнителя ще трябва в рамките два месеца по време на лятната ваканция да ремонтират едновременно училищата в Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пазарджик и Смолян, които са в един регион, или в София, цялата Софийска област, Кюстендил, Благоевград и Перник, които също са поставени в един регион.
Обществената поръчка е свързана с националната програма за оптимизиране на училищната мрежа, по която за следващата година е предвидено да бъдат отпуснати 35 млн. лв. Отделно от тези средства в бюджета на общините през 2007 г. ще бъдат заделени близо 40 млн. лв., които да се използват за капиталови разходи - за основни или текущи ремонти, обясниха в понеделник от министерството на образованието.
При разпределението на общинските средства изборът на компаниите за ремонти се прави от самите общини. Това обаче ще става по проектен принцип - общините ще кандидатстват за тях пред Министерството на финансите, включващ закриването на училища и ремонтирането на останалите, в които да се концентрира обучението.


От Националното сдружение на общините в България обявиха в понеделник принципната си позиция, че тези средства трябва да се дадат директно на общините, а не да минават първо през министерството. Такъв общ конкурс на министерството е против стратегията за децентрализация на общините, казаха и представители на училищата. В този дух са и реакциите на неправителствения сектор - по думите на Мария Донкова от фондация "Пайдея" общините най-добре могат да преценят коя е най-изгодната оферта за тях.
При обявяването на мегапоръчката не е потърсено мнението на строителната камара, каквато беше практиката досега, обяви главният секретар на камарата Ваня Шопова. Според представителите на бранша би било по-добре конкурсите да се обявят за всяка година. Така, ако някоя компания не изпълни изискванията по договора, през следващата година ще бъде заменена с друга. Предвидили сме, ако поръчката не се изпълни според поставените условия, възложителят да я прекрати в срок от 30 дни, обясниха в понеделник от образователното ведомство, според което конкурсът по никакъв начин не ограничава пазара.


Спечелилите трябва да бъдат определени в началото на следващата година. Основният мотив на образователното ведомство да организира конкурса е да се избегнат забавянето и административните пречки, възникващи всеки път когато се обявява нова процедура и се избира различна компания. Докато мине конкурсът, ще свърши и лятната ваканция и ремонтите ще трябва да се пренесат през учебната година, каза още Танев.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на сириус
  *****
  Неутрално

  Вие останахте единствените ..
  В този бранш може да са " ШЕПА" в бранша с осветлението на общините обаче е само една -"СД Лайтинг " фирмата на Димчо Михалевски минава като валяк през всички дрУги - справка -проверете последната обществена поръчка в Бургас -там фирма е предложИла с 800 000 по малко за изпълнението ,но възложителят -общината още се чуди кво да прави ..Аз съм от Лясковец ако имате интерес пишете на sirius_67@abv.bg -/ Тук заедно с кмета на общината откраднаха 300 000 лева!/ през обществена поръчка за 600 000 лева .Има и снимков материал.. Нещата са безнадежни ...

 2. 2 Профил на Niko
  *****
  Гневно

  E ZATUI NE MI SE JIWEI W TAZI DARJAWA!

 3. 3 Профил на motor
  *****
  Неутрално

  Ето това е резултатът от "държавното" и "социалното"! Ако училищната мрежа беше от частни училища, никой частен собственик не би направил подобна изродщина

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK