НЕК спечели битката с Е.ON за големите клиенти

ЕРП-та във Варна и Горна Оряховица бавят плащания

След затишие през лятото спорът между електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания (НЕК) за директно присъединените клиенти са разгоря с нова сила. Електроразпределителните дружества в Горна Оряховица и Варна, собственост на германската компания Е.ON, се опитват силово да запазят клиентите и задържат плащанията си към Националната електрическа компания (НЕК), съобщиха от пресцентъра на компанията. От НЕК обявиха, че след като е извадила изпълнителни листа за принудително събиране на вземанията и е запорирала сметките на компанията, е събрала задължения от ЕРП-ата, които те задържали. Мотивът за това бил, че НЕК им е причинила вреди, след като започнала да продава електроенергия на компаниите "Енергия", " Каолин", "Хан Аспарух" и "Идеал Стандарт".


Според НЕК 365 хил. лв. им е дължало разпределителното дружество в Горна Оряховица и 118 хил. лв. от това във Варна. Компаниите има право да излязат на свободния пазар и да си избират доставчиците, а разпоредителните дружества пречат на развитието на свободния пазар, пише в съобщението на НЕК. От началото на 2007 г. всички нестопански абонати ще могат да избират от кого да купуват ток.


Е.ON се опитва да предаде конфронтационен характер на търговските взаимоотношения, като едно от средствата за постигане на целта е задържане на плащанията по договорите, се посочва в официалното съобщение на НЕК. В него се твърди, че първоначално ЕРП-ата са плащали частично сметките за закупената енергия от НЕК. Варненският районен и Горнооряховският районен съд са се произнесли, че задържането на суми е незаконосъобразно и са задължили Е.ON България да ги плати. Е.ON не изпълни доброволно решението на съда и се наложи НЕК да събере задълженията си чрез съдия-изпълнител, но процедурата е дълга, сложна, скъпа и несъвместима с нормалните търговски взаимоотношения, се посочва в съобщението на НЕК. Оттам посочиха, че съществуват проблеми и с други електроразпределителни дружества, без да посочват конкретни примери.
От своя страна германската компания е внесла жалба и пред регулаторната комисия, че НЕК й отнема клиентите и нарушава лиценза си. Няма нарушение на лиценза и сме се произнесли по жалбите срещу НЕК, коментира зам.-председателят на регулаторната комисия доц. Валентин Кирчев. Той обясни, че Върховният административен съд (ВАС) също се е произнесъл по този спор. Съдът и регулаторът вече се произнесоха по спора между "Биовет" и "Електроразпределение София-област" в полза на "Биовет". Регулаторната комисия също реши, че няма нарушение на лиценза от страна на НЕК. При промените в енергийния закон текстовете за директно присъединените към преносната мрежа клиенти бяха най-спорните.Ситуацията в ТЕЦ "Варна" е сложна, каза председателят на съвета на директорите на централата Ян Вавера пред парламентарната енергийна комисия, предаде БТА. Вавера посочи, че през последния месец тя работи на загуба и има възможност това да продължи още месец, но ако тенденцията се запази след януари идната година, няма да има икономическа възможност централата да функционира. Проблемът Вавера обясни с "блокада" през октомври на договорени с Украйна и Русия на 700 хил. тона въглища, с по-високите цени на нови количества, както и с определената от ДКЕВР цена на електроенергията от 50 лв. на мегаватчас вместо поисканите 54.89 лв. Изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян заяви, че заради приватизатора на централата - CEZ, енергийната система не е подготвена за зимата. Според Папазян е необходим 1200 мегавата "студен резерв", като 600 от тях са от ТЕЦ "Варна", за което е необходимо наличието на 128 000 тона въглища. Тях няма да ги има през целия зимен период с графиците, които CEZ предостави, каза Папазян.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ---
  *****
  Неутрално

  Трябва да се въведе конкуренция на всички нива в енергетиката. Не само някои привилегировани, а всички компании и граждани да имат право да сменят доставчика си на електроенергия.

 2. 2 Профил на Икономист
  *****
  Неутрално

  Няма никаква икономическа логика за съществуването на ЕРП-тата. Има си: производители на ток (АЕЦ-а, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и т.н.); потребители на ток (фирми, граждани и др.); и НЕК, която е посредник между производители и потребители, и която трябва да поддържа електропроводите. Тези ЕРП-та се явяват още един ненужен посредник, един прекупвач, който само вдига цената на тока, и без който системата работи много по-добре. А на това отгоре подарихме ЕРП-тата на чужденци, та откраднатите от българските производители и потребители пари се изнасят от България. Трябва да се отнеме лиценза на всички ЕРП-та (ДКЕВР има право да направи това), и просто да се разтурят тези фирми, а електропреносните им мрежи да се прехвърлят на НЕК! А ако си гледахме интересите, то 1) Нямаше да затаряме реактори, 2) Нямаше да подаряваме енергийни фирми на чужденци, и 3) НЕК отдавна да е придобила дялове в електропроводите на съседните нам страни, където АЕЦ-ът изнася ток!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK