"Интерут" ще се намеси на пазара на фиксирани услуги

Компанията планира да отнеме 5-10% от приходите на БТК в сегмента

"Интерут" ще се намеси на пазара на фиксирани услуги

© ДневникСобственикът на паневропейската мрежа за пренос на глас и данни "Интерут" (Interoute), която през август обяви, че купува българския алтернативен оператор "Телеком партнърс нетуърк" (TPN), в сряда официално съобщи за стъпването си на местния пазар. "Купихме TPN, защото тя е доставчик на услуги за големи клиенти, а освен това искаме да разширим бизнеса си на Изток и България има ключова позиция за навлизането ни там", заяви президентът за глобалните пазари на компанията Гарет Уилямс. Европейската оптична мрежа на "Интерут" вече е достигнала Южна Италия и Сицилия, Сърбия и Румъния, откъдето компанията изгражда връзки към Балканите, Гърция и Турция.


"Планираме да изградим трасе от София до Истанбул, а оттам на Изток, и да съживим старите търговски пътища", съобщи Уилямс. До две години компанията ще изгради оптичен пръстен на територията на България, който ще минава през София, Пловдив, Варна и Велико Търново. До края на годината ще бъде обновено трасето между Видин и София. Уилямс уточни, че в момента компанията не инвестира в нови трасета, а модернизира старите. Общата инвестиция в проекта за България и Турция е между 5 и 10 млн. евро. Само за осъвременяването на мрежата на TPN и за поставяне на собствено оборудване върху наетите т.нар. тъмни влакна (dark fibrеs) от чужди мрежи в България компанията ще инвестира около 80% от общата сума. В момента "Интерут" преговаря със собственици на оптични трасета, но от компанията не съобщиха кои са евентуалните им партньори.


Изградена оптична инфраструктура по посока Пловдив и Турция, която интересува "Интерут", имат кабелният оператор "Кейбълтел" и телеком звеното на "Булгаргаз" -"Булгартел". "Отдавна сме в контакт с "Интерут" и водим разговори с тях за наемане на "тъмни влакна", каза за "Дневник" вицепрезидентът по международния бизнес на "Кейбълтел" Димитър Радев. Трасето на "Булгартел" също минава през Пловдив и продължава към турската граница. "Имали сме разговори с "Интерут" за отдаване на наети линии, но нямаме подписана сделка", обясни изпълнителният директор на "Булгартел" Димитър Бамбов. Той подчерта, че пазарът на "тъмни влакна" в България, който е част от по-големия регулиран пазар на наети линии, се развива и операторите трябва да внимават много заради възможната препродажба на предоставения капацитет.
Като представител на "Интерут" в България TPN ще се фокусира върху големи корпоративни клиенти, заяви директорът по маркетинг и продажби Милен Шуманов. Сега компанията има близо 200 бизнес потребителя. "Основен наш конкурент е БТК, а не алтернативните оператори, особено в сегмента на VPN мрежите", заяви Уилямс. Той обясни, че цените на БТК за международната свързаност към Европа са двойно по-високи от техните. Затова доставчикът се надява до две години да отнеме между 5 и 10% от приходите на БТК от фиксирани услуги за бизнес абонати. "БТК е наш конкурент, но и клиент и ще се опитаме да й продаваме всички наши услуги", каза още Уилямс и допълни, че предишния ден TPN е подписала сделка с телекома, но не уточни за каква услуга.


На българския пазар "Интерут" ще предложи бърз интернет за бизнес абонати и пренос за доставчици на услуги, VPN мрежи, IP телефония. Бизнес клиентите ще могат да ползват и подобна на "Скайп" услуга - iSip, за безплатни разговори по стационарен телефон и от компютър."Интерут" има оптична мрежа с дължина 40 хил. км в 20 страни, в която са вложени 2.5 млрд. евро. Оборотът й за 2006 г. възлиза на 150 млн. евро. Нейни конкуренти на европейския пазар са британската Colt Telecom и GTS Telecom. Акционери в "Интерут" са Sandoz Family Foundation (Швейцария), която държи 70% от капитала, и Dubai Holdings - с 30%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK