"Грамърси" ще разшири присъствието си у нас

Американският фонд ще инвестира в телекомуникациите и инфраструктурата

Управляващият съдружник на американския фонд "Грамърси" Джей Джонстън след 27-часов презокеански полет най-накрая успя да пристигне в София с кола за финализирането на сделката по продажбата на бизнес парка

© АСЕН ТОНЕВ

Управляващият съдружник на американския фонд "Грамърси" Джей Джонстън след 27-часов презокеански полет най-накрая успя да пристигне в София с кола за финализирането на сделката по продажбата на бизнес паркаАмериканският инвестиционен фонд "Грамърси" (Gramercy Emerging Markets Fund) ще разшири присъствието си на българския пазар. Интересите ни са насочени към телекомуникациите, фармацията, недвижимите имоти и инфраструктурата, заяви управляващият съдружник на компанията Джей Джонстън, без да даде повече подробности. Той е у нас по повод финализирането на сделката за "Бизнес парк София". "Грамърси" купи парка от германската "Линднер" за 180 млн. евро, съобщи наскоро българският офис на "Колиърс" (Colliers), който беше ексклузивен продавач на комплекса заедно с германския клон.


В момента компании от групата "Грамърси" притежават у нас 15% от капитала на фармацевтичната фирма "Софарма", 25% от "Приста ойл", малко над 10% от Българско-американска кредитна банка и акции в "Каолин". Местен партньор на американците е "Алфа финанс холдинг". С тях работим от 15 години, каза Джонстън. Дъщерното дружество на холдинга "Алфа дивелопмънтс" ще управлява бизнес парка след сделката.


"Грамърси" придоби 13 сгради с обща разгърната застроена площ от 180 хил. кв.м. Три от тези сгради в момента се строят и ще бъдат пуснати в експлоатация до края на 2007 г. Така общата площ, отдавана под наем, ще бъде 116 хил. кв.м. В момента тя е 62 хил. кв.м.
Бизнес парка е част от мегапроекта "София парк". Той се състои от четири комплекса - бизнес парк, жилищен комплекс, търговски център и "Алфа център". Целият парк се простира върху 510 дка, като общата му застроена площ след изграждането ще бъде 730 хил. кв.м.


До две седмици започва строителството на жилищния комплекс. Той ще се изгражда от "Линднер". В него германската компания ще инвестира около половината от средствата, получени от продажбата на бизнес парка. В момента се строи инфраструктурата на жилищния парк, в която ще бъдат инвестирани 22 млн. евро, съобщи Росен Плевнелиев, управител на българския клон на "Линднер". По думите му от тях 6 млн. евро осигурява държавата, като до момента са преведени само 2 млн. евро. Първите къщи ще бъдат готови до края на следващата година.
Около 110 млн. евро ще бъдат инвестирани в "Алфа център". Той ще бъде разположен срещу бизнес парка, от другата страна на околовръстното шосе. Ще бъде изграден върху парцел от близо 30 декара и ще има над 110 хил. кв.м офиси, търговски площи и жилища. Строителството ще протече на два етапа. Окончателно "Алфа център" трябва да бъде готов през 2010 г. Новият комплекс има за цел да посрещне растящите нужди на компаниите, които работят в бизнес парка и им предстои разширяване на дейността, каза Елица Панайотова, изпълнителен директор на "Алфа дивелопмънтс". Дружеството притежава портфейл от проекти с очаквана застроена площ от над 500 хил. кв.м търговски, административни и жилищни площи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK