Веригата "Техномаркет" планира да стъпи в Румъния

Първите магазини ще бъдат отворени в началото на 2007 г.

Инвестиционната компания "Екуест инвестмънтс България", която придоби 51% от "Техномаркет" в началото на ноември, планира да отвори магазини от същата верига и в Румъния. Първите обекти ще бъдат готови в началото на следващата година, съобщава румънската преса. Според цитираните от румънските медии източници средствата за финансирането на новите магазини ще бъдат набрани чрез листване на алтернативния сегмент на Лондонската фондова борса - AIM. Това съвпада с обявените през ноември от "Екуест" планове. Тогава компанията съобщи, че има намерения да предлага акциите си на AIM и че разчитат да събере от тях до 100 млн. евро, които да инвестира в други държави на Балканите.


Основаната през 1999 г. верига "Техномаркет" е най-голямата в България. Общо търговските обекти с тази марка са 32, а площта им е 48 хил. кв.м. През 2004 г. веригата излезе и в Македония и Сърбия, където изградените досега магазини са три. "Техномаркет" държи около 40 на сто от пазара на бяла и черна техника в страната. Веригата има оборот за миналата година в размер на 258 млн. евро, което е с 30 на сто повече от предходната. Продажбите за първата половина на тази година възлизат на 144 млн. евро. През настоящата финансова година веригата очаква да постигне същия ръст както миналата.


За сравнение, най-голямата румънска верига "Медиа галакси", собственост на "Алтекс", има 14 магазина с обща площ от 35 хил. кв.м. "Алтекс" обаче има и едноименна верига магазини. Общата площ на магазините от двете вериги достига 75 хил. кв.м, а оборотът - 274.3 млн. евро. В момента "Екуест инвестмънтс България", която е листвана на ирландската и на виенската фондова борса, има пазарна капитализация 230 млн. евро, а сред акционерите в компанията са 25 британски и европейски институции. Освен веригата "Техномаркет" инвестиционният фонд има участие в още няколко български компании. "Екуест инвестмънтс България" държи 65% от капитала на застрахователната компания "Витоша", която е петата по-големина в страната. Собственик е и на компанията за жилищни имоти "Иммофинанс" и на компанията за търговски имоти "Пеликан ритейл холдинг" (Pelican Retail Holding). Фондът притежава и мажоритарно участие във вносителя на автомобили "Авто юниън" (Avto Union) и 35% от веригата магазини "Фамилия".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK