Българските ЕРП повишиха печалбата на EVN

Австрийската компания EVN, която е мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора, отчете ръст 40.7% на оперативната си печалба за финансовата 2006 г., приключила на 31 септември до 184.4 млн. евро, съобщи Ройтерс. Средните очаквания бяха за печалба 178.2 млн. евро. В основата на високите резултати стоят големият обем на продажбите, както и силното представяне на поделенията в Централна и Източна Европа, в това число българските, на които се падат 33.5% от общите продажби. Чистата печалба регистрира покачване 53.7 на сто до 221.9 млн. евро, а продажбите са се увеличили с 28.7 на сто до 2.07 млрд. евро.


EVN отчете доста силно представяне през изминалата година, заяви изпълнителният директор на групата Бъркхард Хофер. Силните резултати доведоха до ръст на дивидентите с близо 20% до 1.4 евро. Повишението на финансовите показатели обаче беше ограничен поради увеличаващите се разходи за основна енергия, доставки, както и разходи за получаване на сертификати за вредни емисии. За периода разходите за доставки на енергия извън страната и енергийни ресурси са се покачили с 38.9% до 1.042 млрд. евро.


В същото време обаче от австрийската група дадоха доста плахи прогнози за следващата година. Тези добри резултати обаче не могат да бъдат постигнати през 2007 г. поради изключително трудните среда на енергийния пазар, допълни още Хофер. Като цяло очакваме стабилен ръст на продажбите и на оперативната печалба, но леко понижение на чистата печалба, каза още Хофер.
През изминалата финансова година EVN купи електроразпределителната мрежа на македонската компания ESM за сумата 225 млн. евро. Агресивната стратегия на компанията за разрастване в Централна и Югоизточна Европа ще увеличи значението на по-несигурните международни операции в баланса на EVN през следващите няколко години. Именно това обаче беше причина през юли международната агенция "Муудис" да понижи оценката на част от дълговите книжа на енергийната компания EVN с една стъпка от Аа3 до А1.


Пазарът реагира положително на новината като акциите на EVN поскъпнаха с 0.1%, като само от началото на годината са увеличили стойността си с над 30 на сто.Какво постигна EVN


Чиста печалба - 221.9 млн. евро


Продажби - 2.07 млрд. евро


Печалба на акция - 5.43 евро

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK