АЕЦ "Козлодуй" също поиска лиценз за търговия с ток

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да издаде лиценз на АЕЦ "Козлодуй" за търговия с електроенергия. Това иска дружеството от регулаторната комисия, която ще разгледа предложението й утре. Лицензът ще е за десет години. Според доклада на експертите от регулатора централата е изпълнила изискванията за финансова обезпеченост с банкова гаранция от 150 хил. лв. в Корпоративна търговска банка, каквито са изискванията на наредбата за лицензиране. Тя разполага и с необходимия персонал и техническа осигуреност, централата ще е финансово стабилна до 2011 г. независимо от спирането на трети и четвърти блок.


Дружеството планира да купува ток от ТЕЦ "Варна" за балансиращия пазар на енергия. Това означава, че когато не може да изпълни договорите с големи потребители или при авария и спиране на един от двата хилядника, ще изпълнява контрактите чрез доставка от варненската централа. Атомната централа предвижда да изнася ток в региона и да продава и на потребители на средно напрежение, за които в момента се борят лицензираните вече търговци и електроразпределителните дружества. Лицензът за търговец на ток ще ни направи по-гъвкави след отварянето на пазара през 2007 г., заяви изпълнителният директор Иван Генов. В момента централата има 30-годишни лицензи за производство на електроенергия и пренос на топлинна енергия.


Утре регулаторната комисия ще разгледа и исканията на "Енергийна финансова група", "Вивид пауър" и "Аркадия сървиз" за лицензи за търговия с електроенергия. Съдружници в "Аркадия сървиз" са гръцката компания "Елпетра eнерджи" и Николай Вузев, който според информационната система ДАКСИ държи 11% в "Енергийна финансова група" и участва в управлението на "ЕФТ България".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK